Казанлъшкото читалище „Искра” търси креативни и талантливи баби за музикален проект

 Проектът тръгва като читалищен, но амбицията е да го превърнем в национален и комерсиален

Музикален регионален проект стартира НЧ „Искра-1860“ в Казанлък.  „Проектът е насочен към пеещи, артистични и пластични жени в пенсионна възраст и обещава да станат звезди на 70 години. Ръководител на музикалния проект ще бъде певецът и единствен български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия „Гнесен“, завършил я с червена диплома и глас на „Music Idol“, старозагорецът Стоян Петров, каза пред журналисти зам.-председателят на Читалището Теодора Иванова.

„Проектът цели създаването на вокална група „Бабсбг”, която ще изпълнява поп и рок хитове с адаптиран текст на български език. Идеята е групата да бъде с атрактивна визия и да провокира”, сподели Петров, който вече работи с екип от София за музикалния репертоар. В търсенето на креативни и талантливи баби  ще му помага и музикалният педагог Стефка Денева. Кастингите, които ще се проведат на 1, 2 и 3 декември от 11:00 до 15 часа в Читалище „Искра”, включват песен по избор, кратко стихотворение и интервю.

„Проектът тръгва като читалищен, съобразен  с демографските тенденции, но имаме амбицията да го превърнем в национален и комерсиален”, заявиха на представянето му от читалищното настоятелство.

Пред журналисти бе обявено, че е приключила първата стъпка по планирания проект за отоплението на читалищната сграда, която се реализира съвместно с Община Казанлък, а именно проектирането на газова и отоплителна инсталация, касаещо и Библиотека „Искра”. От Читалището се надяват проекта да стане част от инвестиционната програма за 2019-та година. Реализацията му ще реши основен проблем за двете културни институции, който препятстваше редица прояви през зимния сезон.


„Привличане на млади преподаватели в екипа на културния институт, е една от целите на Настоятелството”, допълни още Теодора Иванова. В новия творчески сезон са стартирали и нови форми - Танцова формация „Екарте” и Зумба. В най- скоро време Читалището ще даде възможност за изява и на желаещите да усвоят тънкото изкуство на калиграфията и на оригамите.

7 ноември 2018