Читалище "Искра" предлага Мария Стоянова за Почетен гражданин на Казанлък

Солистката на Музикалния театър в Казанлък, създавал постановки до началото на 90-те години на миналия век, Мария Стоянова ще бъде предложена за най- високото отличие на Община Казанлък -Почетен гражданин за 2019 година. Това съобщи Васил Самарски, председател на НЧ „Искра-1860“ по време на официалното честване на 80 годишнината от създаването на Музикалния театър в Казанлък и 80-та година на примата на театъра.

На тържеството бе представена и биографичната книга на Мария Стоянова, събрала разказ за живота й и нейни стихове, под надслов:“ Един живот и още нещо“, издадена по повод честването. 
За празника на примата танцуваха и пяха солисти от Старозагорската опера и смесен хор „ Петко Стайнов“ при НЧ „Искра-1860“. Читалищното Настоятелство на „Искра“ предложи Мария Стоянова и за отличие в категория „Магията на писаното слово” за общинската церемония по връчване на Годишните награди в областта на културата, изкуството и духовността  по повод Деня на народните будители.

„Мария е скромен човек, носи онзи заряд, който имат само талантливите хора. Тя винаги е подкрепяла  младите творци и новите инициативи, гледа в бъдещето. За нейната скромност и гениалност  говори дори малкото томче, което  е издала. Настоятелството на последното си заседание  предложи Мария Стоянова за почетен гражданин през 2019-та година. Обединявайки се  около тази идея трябва с  общи усилия да запишем със златни букви  в Почетната книга нейното име, съответно нейното творчество. Длъжни сме да го направим и заради  историята на Казанлък", каза в словото си председателят Васил Самарски.

 

31.10.2018