Самарски се върна на сцената

20 години след последната си сценична изява, бившият областен председател на БСП в Стара Загора и дипломиран магистър по управление на индустрията, бивш председател на местния парламент, настоящ собственик на радио и телевизионен сайт, се върна на сцената. Като княз.
На сцената  на най - голямата зрителна зала на близо 800-хилядния руски град Толияти -  в Дома на изкуствата и културата на града, побратим на Казанлък близо 30 години.

 

В премиерата на спектакъла на Авксентий Цагарели „Ханума“ е  с режисьор Олег Ринге. Образът, в който се превъплати казанлъшкият социалист е на грузинския княз Вано Пантиашвили. За Самарски това е дебют на руска сцена.

В главната роля на Ханума е народната артистка на Руската федерация Наталия Дроздова, Кабато е актрисата Людмила Мурнева. В спектакъла, който се реализира по проект, участват и студенти от класа на проф. Наталия Дроздова и оркестър с музика на живо. Премиерата на мюзикъла бе преди броени дни, в зала, с над 1200 души публика.

„Беше истинско предизвикателство да играя с народната артистка на Русия Наталия Дроздова, с невероятно талантливи режисьор и актьори, музиканти и студенти ... казват, че съм се справил“, сподели Васил Самарски след първото представление. И изрази надежда, че българските любители на качествения театър ще посетят спектакъла, който ще се играе отново през септември из цяла Русия, когато започва и новият творчески театрален сезон.

Последната роля на българска сцена на Самарски, е през 1992 година на казанлъшка сцена, в театър „188“ като Дон Бакър в „Пеперудите са свободни“ на Леополд Герш, в партньорство с актрисата Милена Найденова, Петър Янкулов и покойната актриса Марияна Вълкова.

Владетелската роля в театъра на Толияти не е първа за настоящия председател на НЧ „Искра 1860“. През 90-те години Васил Самарски е в ролята на тракийски цар във възстановката „Мистерии в Долината“, играна край могилата Голяма косматка, по време на Дните на тракийската култура в Казанлък.

Премиерата на „Ханума“ се радва на голям медиен интерес в Русия. За нея със специален акцент на българското участие, разказва и репортаж по Руската телевизия: 

http://https://www.youtube.com/watch?v=bGMq0Jt2iLo&feature=youtu.be

 

 

zakazanlak.bg