АБРО отбелязва своята 20-годишнина

АБРО отбелязва своята 20-годишнина

Тази година  АБРО - Асоциацията на българските радио- и Телевизионни оператори, навлиза в своето трето десетилие.


Официалното събитие по повод юбилея на АБРО събра на едно място представителите на всички радио- и телевизионни оператори в България, членове на регулаторните органи – Съвет за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията, Държавна агенция за закрила на детето; заместник министъра на културата и други представители на Министерството на културата; Комисията по културата и медиите, Комисията по правни въпроси на Народното събрание, БНТ, представители на организациите за колективно управление на права, Фондация Национален съвет за журналистическа етика, Българска асоциация на комуникационните агенции /БАККА/ и Българска асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО).


Сред присъстващите бяха Силва Зурлева,  „Нова Броудкастинг Груп", член на Управителния съвет на АБРО,  Господин Йовчев, „БТВ Медия Груп“ член на Управителния съвет на АБРО,  Васил Самарски, радио „Вис Виталис“,  член на Управителния съвет на АБРО,  Николай Янчовичин, Communicorp Group, Гергана Данова, BSS Media Group  и други представители на членове на АБРО.


„Уважаеми колеги и приятели, през тези 20 години заедно успяваме да подобрим законовата рамка за упражняване на частна радио- и телевизионна дейност в България. Заедно, съхраняваме целостта на АБРО и преминаваме през новите технологични предизвикателства. Въвеждането на най-добрите практики в индустрията е факт благодарение на добрия тон между нас. Да си пожелаем да го съхраним, за да преминем и през най-голямото предизвикателство пред медийния сектор у нас – установяване точния брой на абонатите на кабелните оператори в България.“ – сподели  г-жа Силва Зурлева.


Господин Йовчев допълни: „Това, че днес отбелязваме 20 години, откакто частните електронни медии работят заедно за подобряване на медийната среда, означава, че изпълняваме отлично своята мисия – да бъдем полезни и да създаваме критерии у нашите зрители и слушатели за потребление на медийно съдържание. Успяваме да се изправим срещу феномена на фалшивите новини, пиратството на програми и програмни продукти, когато обществото ни стои пред нови явления като прояви на насилие сред нашите деца, войната по пътищата, тежките престъпления. Сега, ролята на медиите като непреодолим фактор в обществените отношения се явява ключова, а отговорността ни към хората е по-голяма от всякога. Прекрасно е, че реализираме всичко това заедно, в условията на ефективна конкуренция помежду си. Пожелавам на всички членове на АБРО още по-силна конкуренция, защото тя помага на всички нас да бъдем по-добри, в това което правим! Пожелавам и повече успехи в утвърждаването на жизненоважната роля на медиите за това да правим света около нас по –добър със силата на истината!"


През годините АБРО работи за развитието на саморегулацията и ко-регулацията. Последният пример е подписаното през декември 2017 г. споразумение между Съвета за електронни медии (СЕМ), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и АБРО, с което се приемат промени в Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на развитието на децата. Новите Критерии отразяват промените в медийната среда и развитието на подрастващите в условията на дигиталното общество.

18 януари 2018

Корнелия Нинова: Борисов, кажи истината за наркотрафикантите и купувачите на гласове

Корнелия Нинова: Борисов, кажи истината за наркотрафикантите и купувачите на гласове

На 12 ноември премиерът Бойко Борисов заяви: „В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик”. Това е ужасяващо. Продължавам: „Хора, които са купували гласове от затворници”. Не по-малко ужасяваща констатация. Затова днес внасяме подписи за изслушване в залата на Народното събрание на премиера Бойко Борисов, ако трябва и на закрито заседание. Искаме фактите и истината. Да дойде и да каже поименно, кой депутат се занимава с наркотрафик. Защото наистина е ужасяващо, ако в българския парламент има такива депутати. Както и да спрем с тази манипулация за купуването на гласове. Да дойде и да каже поименно, с факти и доказателства. Кой депутат е купувал гласове, особенно от затворници, които според закона, когато излежават присъда - лишаване от свобода, нямат право да гласуват. Искаме истината за наркотрафика и за купуването на гласове, поименно и с аргументи. Ако откаже да дойде, ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже. Ако дойде, истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждаме и в двата случая. Но и в двата случая трябва да направи едно – да понесе отговорност.


Незабавна оставка на министър Радев и Валери Симеонов


По темата за границите и филма на Елена Йончева - става дума не само за национална сигурност. Освен фактите, които бяха заснети, как безпрепятствено се преминава границата, тук става въпрос за корупция. 200 млн. лв са изсипани там и видяхте в какво състояние се намира оградата. Има свидетели. Чухте свидетел, който говори за организирани канали за трафик. Който говори за плащане, стигащо до високи равнища в държавата. Това е корупция и организиран трафик, покровителстван от властите. Затова искаме незабавната оставка на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов.


Ще намерим всички способи на правото, българското и европейсктото, за да гарантираме на заснетия от Елена Йончева човек защита, като защитен свидетел и неговото свидетелстване по тези факти. За едно обективно разследване, с обективни резултати и носене на отговорност.
Всички бяхте на Конгреса на БСП, но не сте обърнали внимание на една част от доклада, който бе одобрен на нашия най-висш форум: „Можем да останем на равнището на партийните си противоборства с ГЕРБ. Но можем и първи да бъдем държавниците, които гледаме по-далече и да кажем: преходът беше сгрешен. Готови сме да променим това. Защото в резултат на грешни политически решения, на задкулисие и корупция, в годините на прехода изчезвме като народ.” Следват аргументи, защо трябва да е така.

Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Целият преход на масата
Преходът трябва да бъде оценен. Престъпленията на прехода трябва да бъдат наказани. На този грабителски преход трябва да сложим край и България да тръгне напред. Предложението на ГЕРБ и ДПС за нас е половинчато. Ние искаме цялата истина за прехода и затова предлагаме всички политически сили да се обединим около следното – който е извършил престъпление, да получи възмездие за това. Да направим оценка на прехода и да сложим край по следния начин: Приватизация – да, но прибавяме и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях и т. н. Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация, националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси, кой ги владее днес, с какви договори, какви държавни такси плаща, какви печалби прави. Плаща ли народът високи цени в резулт на такива концесионни договори. Към темата прибавяме и третата храктеристика на прехода – групировките. Голяма част от материалните богатства на държавата се преразпределиха през групировките. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос. И да се приключи. Мутрите на прехода – вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи. Този разговор искаме да водим. Приватизацията е половинчато решение. Приватизация – да, всичко на масата, но с тези допълнителни елементи за цялостна оценка на прехода. За да не си правим юридически експерименти само за отвличане на вниманието от сегашната корупция, за да  го направим работещо, да даде резултат, да има възмездие и справедливост, както и да се сложи край на този преход и да движим България напред по нов път.


Предлагаме: (като не се съмнявам в правната култура на г-н Борисов и г-н Цветанов)- внасяме искане до Законодателния съвет на Народното събрание, оглавявано от г-н Герджиков, в който има сериозни юристи. Искаме от тях консултация, съвет и становище – Как да променим българското законодателство, така че това, което ви изложих сега, да стане факт и да има резултат. Да не е само еднократна акция - димка за отклоняване на вниманието или да си играем на законодателство, което няма да даде резултат.


Правният съвет на БСП, който се оглавява от Янаки Стоилов, от днес започва да работи по тези наши предложения – как да бъдат отразени в законите. 
Второ, викаме на изслушване министъра на икономиката, който беше дълго време шеф на Агенцията по приватизация. Искаме да докладва пред парламента, колко сделки са направени; на какви суми; с кого; при какви условия са сключени; какъв контрол е извършен; кой не си е свършил задължението от приватизационните договори. Включително и въпросът - защо ГЕРБ отмениха преди няколко години такива текстове от Закона за приватизация и приватизационен контрол, които направиха невъзможен този контрол?


Трета мярка – за пръв път ще приложим Чл. 27 от Правилника за дейността на работата на Народното събрание. Тя изисква Главният прокурор на три месеца да информира НС по определени въпроси. Помните, че приехме скоро тази поправка, с оглед на отчетност на Прокуратурата. За пръв път ще я приложим.


Днес внасяме  с колегите депутати това искане, Главният прокурор да бъде изслушан в Правната комисия на НС по няколко въпроса: Колко проверки са правени в годините за приватизацията; Колко производства са образувани; Колко от тях са прекратени поради липса на престъпления; Колко започнати не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност; От какво има нужда Прокуратурата сега, за да свърши този огромен по обем труд. Разбира се, няма да пропуснем да питаме и за днешната корупция. Ако мислят, че ще спрем да питаме какво се случва сега – няма да стане. Та днешната корупция - докъде стигнаха делата по: изграждането на оградата, защото има такъв сигнал в прокуратурата;  санирането; строителството на магистрали, има повдигнати обвинения и т.н. Това ще направим тази седмица.

Оставаме отворени  към другите политически сили за  този разговор. Ако мога да го обобщя, той е: Целият преход на масата, цялата истина на масата. Отговорност за онези, които са вършили престъпления. Мутрите вън от политическото ръководство. Край на прехода и България по нов път.


14.11.2017г.

К О Н Г Р Е С

К О Н Г Р Е С

ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДАТАТА, МЯСТОТО И ДНЕВНИЯ РЕД НА ЗАСЕДАНИЕТО НА 49-ИЯ КОНГРЕС НА БСП

На основание чл. 31, ал. 2 и ал. 9 от Устава на БСП свиква заседание на 49-я конгрес на БСП на 28 октомври 2017 г., от 10,00 часа в Зала №1 на НДК, София  при следния

ДНЕВЕН РЕД:

1. БСП - алтернатива за България.

Докладва: КОРНЕЛИЯ НИНОВА

2. Председателството на Съвета на ЕС - възможност за България.

Докадва.: СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

3. Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост.

Докладва: ДРАГОМИР СТОЙНЕВ

Решението на НС е от 14.10.2017г.

<< 4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14 >>