Държавата е длъжник на миньорите – в ръцете им енергийната и социално-икономическата сигурност

Държавата е длъжник на миньорите – в ръцете им енергийната и социално-икономическата сигурност

БСП вика ресорните министри на ГЕРБ да отчитат пред парламента хода на преговорите с ЕК за спасяване на въглищните централи след септември

Като една от най-достойните професии – така определи Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката и зам.-председател на ПГ на БСП за България, миньорския труд и добави, че вероятно малцина си дават сметка, че в ръцете на миньорите в огромна степен стои енергийната сигурност на държавата и стабилността на социалната система и икономиката.

Не съм привърженик на това да се поздравяваме и ценим само по празницис миньорите от мини Марица Изток, сме имали доста извън-празнични срещи, някои от тях доста критични, но сме стигали до конкретни резултати – и за повишаване на цената на въглищата, и за спасяване на мините, и за технологичното обновяване на добива, и за увеличаване на заплатите им. Затова сега искам да им пожелая само здраве – за тях и семействата им. Да се прибират вечер в къщи здрави и спокойни.”, това каза Драгомир Стойнев по повод Професионалния празник на миньорите  - 18 август.

Според него държавата е длъжник и на миньорите, и на енергетиците от комплекса Марица Изток особено по темата за новите еко-изисквания за големите горивни инсталации, приети от ЕК.

„Правителствата на ГЕРБ – и предишното, и това, вървяха по линията на най-малкото съпротивление: миналият им кабинет буквално пропусна работата и дебата в Комитета, изработил новите правила. При този кабинет решението на Комитета не бе обжалвано. Не бе поискано и новите правила да не важат за вече действащи централи, както предложи БСП.”, заяви Стойнев.

Според него в преговорите за дерогация, които започват централите, правителството и управляващите не трябва пак да се движат по най-малкото съпротивление. „Добре е, че министерството на енергетиката ще помага, че ще има евро-консултанти в централите. Няма обаче да е добре ако липсват категорични и силни действия от политическо ниво. Нека ГЕРБ като членове на ЕНП да не се крият.”, заяви Стойнев.

„Когато трябва да сме отговорни, първо трябва да сме отговорни пред националния интерес. Ако ЕК наистина иска Съюзът да спре да бъде подкопаван и разделян, ще трябва да положи много повече усилия в запазването на баланса между националните интереси на държавите и общоевропейските норми.” – заяви още Стойнев.

БСП от своя страна е предприела политически действия - от септември ще настояваме за периодично предоставяне на информация в Комисията по енергетика в Народното събрание от страна на ресорните министри на енергетиката и екологията за това как вървят преговорите за спасяването на българските централи на въглища.

Темата е обсъдена от Съвета по енергетика на БСП, а евродепутатите ни имат указания да приложат всичките си формални правомощия в Европарламента и контакти в Европейската комисия, за да е наясно администрацията в Брюксел каква социална, енергийна и икономическа криза може да бъде предизвикана в страната ни. Драгомир Стойнев припомни и че именно депутатите от Партията на европейските социалисти, по инициатива на Петър Курумбашев, за първи път през март тази година, поставиха темата на политическо обсъждане и принудиха ЕК да признае, че новите, по-високи изисквания за сероочистване, могат заради преследване на еко-цели да застрашат енергийната и икономическата стабилност на отделни държави.

 

Георги Кирков: Ще предприема една предизборна обиколка, та да дам едно сражение на нашите противници, че да помнят майстора си

Георги Кирков: Ще предприема една предизборна обиколка, та да дам едно сражение на нашите противници, че да помнят майстора си

Дядото беше умът, Майстора - сърцето, духът на партията

 

150 години от рождението на Георги Кирков-Майстора на 15 август 2017

 

„Смях и пламък, сарказъм и любов, желязна мисъл и огнен ентусиазъм, цветист език, мощен тръбен глас…”

„Негов основен принцип беше: никакви, нито най-малки отстъпки на враговете на пролетарското освободително дело…”

„Сам Кирков напомня силно на апостола Левски: трезв реалист, дълбок познавач на хората, непреодолима сила на убеждението, непреклонна воля за осъществяването на поставената цел…”

„Никога един социалист не е давал на буржоазията внушения за самоубийство по тоя приятен начин, по който я увещаваше Кирков…”

Колкото и дълбока, вярна и проникновена да е всяка словесна мяра за живота, делото и творчеството на Георги Кирков, тя винаги ще стои неудобно, непривично, но и неуязвимо върху прецизния от скромност „червен кантар” на Майстора.

Думите, колкото и дълбоки, верни и проникновени да са те, никога не биха достигнали кладенеца на човешкото обаяние, на комунистическата непреклонност и вярност, на сложната и многомерна творческа същност.

Човекът, „събирателната личност” Георги Кирков, „много нервен по природа”, който „като всеки смъртен имаше своите слабости и недостатъци, но те се губеха и изчезваха пред съвършенствата на неговия ум и прелестите на неговото сърце”, съединява в себе си „скромност и неподкупна честност” с „гордото самоуважение и честолюбие”.

Човекът Георги Кирков, който „понякога избухваше сърдито”, но иначе „жизнерадостен, весел и остроумен”, владее „до съвършенство секрета, ключа, с който се отварят душите на масите”.

Социалистът Георги Кирков влиза не като ученик в движението, а като убеден привърженик на социализма. Блестящо подготвен марксист, с определен „материалистически начин на мислене”, той събира в себе си „като един фокус всички добродетели на един пролетарски водач”. Секретар-касиер на Централния комитет на партията, ръководител на Общия работнически синдикален съюз, създател на работническия печат в България, редактор на „Работнически вестник” - цялата негова „дейност беше пропита от неговите строги и непоколебими марксически убеждения”.

Скалпелните му думи „остава само едно радикално средство - ампутацията” („ампутацията” на общоделството), изречени в името на идейното единство и чистота на партията, завинаги ще запазят своята сила и острота срещу всяка проява на опортюнизъм.

Заедно с цялата партия Георги Кирков посреща Великата октомврийска социалистическа революция с огромен ентусиазъм и без колебание застава на страната на руските работници и селяни.

Георги Кирков няма да може да присъства на оня исторически Двадесет и втори конгрес на Българската работническа социалдемократическа партия, но неговото поздравително писмо до конгреса ще бъде Кирковото символ-верую:

„Дълбоко скърбя, че …съм възпрепятствуван да се явя на поста си и да изпълня дълга си към партията в тоя важен исторически момент. Но аз събирам сили, за да ги дам с радостна готовност в пълна услуга на нашето велико дело…”

Народният трибун Георги Кирков - все едно къде звучи неговата реч: в работнически клуб, на улицата или на мегдан, на митинг или в Народното събрание - е реч, „един вид ироническо извинение от популярна острота, литературни цитати, басни, притчи - нещо шарено, живописно…”.

„Прогресивно-либералната и демократическа коалиция пометна….”

„Има една руска поговорка, която казва: „Любишь кататься, люби и саночки возить”, т.е. обичаш ли да имаш княз, обичай да му теглиш и масрафа…”

„Това е то патриотизмът на буржоазията! Нейният патриотизъм не отива по-далеч от нейния интерес!…”

Творецът, за когото един негов съвременник казва: „Ако великото освободително дело на пролетариата не беше го увлякло, той щеше да бъде художник и поет”, успя да достигне онова, което се е отдавало на малцина в националната ни история - да вгради във великото освободително дело своето творчество.

Майстора, у когото „всичко беше чисто, светло и затова неговите слова звучаха като слова на апостол”, у когото думите бяха скалпел или оръжие, пръв мобилизира всички оръжия на хумора и сатирата под червеното знаме на научния комунизъм.

Писателят ще остави една незавършена повест, за да завърши изцяло живота си в преданост към партията; поетът, чиито първи стихове са посветени „Человеку”, ще остане като песен с химните си „Дружна песен” и „Работнически марш”, с които израснаха и се бориха поколения революционни дейци.

Публицистът, партийният журналист Георги Кирков, чиито умения, знания и талант са подчинени на една цел - перото да служи на партията; който диктува направо на словослагателите своите статии - „образец на борба, на класова борба”, като редактор и автор на „Работнически вестник” най-много допринася за осъществяването на онези особено важни задачи, които вестникът поставя в първия си брой: „духовното свестяване на българските работници”, тяхното „подтикване към просвета и самоосъзнаване”.

'

В тази борба, в живота на Димитър Благоев, в живота на Георги Кирков, има един знаменателен факт - „един от най-знаменателните факти в историята на партията” - сътрудничеството между Дядото и Майстора. Сътрудничество, което по думите на съвременниците им напомня сътрудничеството на Карл Маркс и Фридрих Енгелс. „В тая историческа дружба… Димитър Благоев беше умът, Георги Кирков - сърцето, духът на партията…”

Този „дух” успя да направи онова, което не успя да направи „смъртният” като всички Георги Кирков:

„Ще предприема една предизборна обиколка, та да дам едно сражение на нашите противници, че да помнят майстора си.”

…Това сражение се състоя!

Иван Ангелов

1987, literaturensviat.com

Използват ли се държавни институции за оказване на натиск и разчистване на сметки?

Използват ли се държавни институции за оказване на натиск и разчистване на сметки?

В последните дни станахме свидетели на скандали и фрапиращи нарушения на закона от страна на изявени кадри на ГЕРБ.

Видяхме как председател на група общински съветници в Перник гласува лично за придобиването на половин детска градина, а кмет на Алфатар назначава собствената си дъщеря на работа в общината.

Всичко това може да бъде прието като капка в морето, след скандалните признания от страна на свидетели в аферата „Суджукгейт“. Признания, че биват притискани, заплашвани и мачкани, само защото са си позволили да кажат СТОП на рекета, упражняван върху тях от депутат на ГЕРБ.

Междувременно уволниха полицейски служител, който си позволи да покаже на цялата общественост как е обиждан и заплашван от директор на охраната в АЕЦ "Козлодуй".

Огромно притеснение буди фактът, че държавни институции, като НАП, Агенция по храните и др., биват използвани от ГЕРБ за разчистване на лични сметки, за заплахи и оказване на политически натиск.

БСП се противопоставя категорично на случващото се в момента в държавата. Българският гражданин не трябва да живее в страх, че някой ще реши да смачка бизнеса му, да навреди на семейството му, да бъде уволнен само, защото е решил да се защити и противопостави на стила и метода, по който се управлява държавата.

БСП се противопоставя категорично на това държавни служители да бъдат използвани като рекетьори и маша в ръцете на властимащите, само защото ги е страх да не бъдат уволнени. Държавните институции трябва да бъдат еталон за честност и компетентност при изпълнение на основните си задължения, а не да бъдат ползвани като рекетьорски бухалки.

Призоваваме всички граждани, служители на държавната администрация, хора на бизнеса, работници и др., върху които машината ГЕРБ е оказвала или оказва натиск – не се страхувайте! Дайте гласност на това, което се случва!

Парламентарната група на „БСП за БЪЛГАРИЯ“ и всички наши структури в страната, са на разположение на всеки, който има нужда от защита. Готови сме да направим национална кампания – „Не на страха и рекета“. Вие сте свободни хора и никоя политическа сила, независимо от кой цвят е, няма право да ви подчинява със страх, заплахи и рекет.

11 август 2017

<< 4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14 >>