Националният съвет реши за БСП-Казанлък: Нови ръководни органи

Националният съвет реши за БСП-Казанлък:  Нови ръководни органи

Кампанията ще бъде в периода 10 март – 30 април т.г. и конференция на 12 май

БСП в Казанлък ще избира председател, общински партиен съвет и контролна комисия  на насрочена за 12 май конференция, това реши единодушно Националният съвет на БСП. С решението реално се прекратява мандата на досегашните ръководни органи. Заседанието, проведено  на 24 февруари, разгледа организационното състояние на БСП в Града на розите. Форумът изслуша анализ и резултати от проверки и констатации, направени от  Работна група, излъчена от националното партийно ръководство. Тя е провела над 45 срещи и разговори  в казанлъшките структури и е взела участие в местните партийни събрания. Проверка е извършена и от Общопартийната контролна комисия, която преди две години излезе с решение, неизпълнено и до настоящия момент.

До това се стигна след  множество сигнали и жалби през 2016г. на социалисти и структури на БСП след неприемане на нови членове от националната кампания „Ела в БСП, за да създадем по-добро бъдеще” и недопускане на делегати на общинска конференция, строго охранявана и от социалисти.

„Нерешените  проблеми доведоха до противопоставяне, изостряне на напрежението в общинската организация и  до силна поляризация на мнения  и позиции на партийни членове по въпроси, свързани със стила и методите на работата на  партийните ръководства по резултатите на провежданата местна политика”, сочат констатациите след проверките, както и пренебрегването  на  уставни норми.

Националният съвет, след като изслуша доклада на Работната група и становищата на досегашния председател Станимир Стефанов, ръководителя на групата съветници  Пламен Караджов и депутата Донка Симеонова, реши да се проведе предсрочен пълен  цикъл отчети-избори в общинската организация.  Кампанията ще бъде в периода 10 март – 30 април т.г. и конференция на 12 май. На форума ще бъдат приети и мерки за организационно укрепване  на БСП-Казанлък, избор на представителства на всички органи по Устава на БСП, влючващ пълния цикъл. Националното ръководство ще утвърди Работна група за активно участие, подпомагане и контрол при подготовката и провеждането на конференцията.

26 февруари 2018

БСП прати бюджета на община Братя Даскалови в съда

БСП прати бюджета на община Братя Даскалови в съда

Общинските съветници не приемат хаоса, в който е обсъждан и гласуван финансовия план на общината

Жалба в Административния съд в Стара Загора против решението за бюджета на община Братя Даскалови, внесоха четирима общински съветници и двама кметове от БСП и Местната коалиция „Заедно за община Братя Даскалови”. Финансовият план бе в дневния ред на две заседания на местния парламент.

„На 30-ти януари бяха направени предложения за ремонт на улици и мост, финансиране на спортен клуб, зала и ограда, те  не бяха подложени на гласуване. По този начин се процедира и на 9-ти февруари, когато предложихме правомощията на кмета на общината да бъдат изпълнявани след решение на местния парламент. Същевременно приетият с мнозинство ремонт на кметството в с. Плодовитово не е отразен в бюджета.”, това заявиха общинските съветници от БСП.

Местните старейшини не приемат хаоса, в който е обсъждан и гласуван финансовия план на общината. Материали за извънредното заседание на 9-ти февруари не са им предоставени  нито предварително, нито непосредствено преди самата сесия, когато заседават постоянните комисии с една точка – бюджета на общината. „Не беше дадена и възможност на кметовете на кметства да упражнят правото си на съвещателен глас.”, поясниха жалбоподателите, които недоумяват действията на председателя на Общинския съвет. „За нас ограниченото ни право да правим повече предложения, а направените - да не се подлагат на гласуване е в противоречие със  закона и с принципите на демократичност, установени в правовата ни държава.”, категорични са общинските съветници.

Според жалбата решението за бюджета № 393/9.02.2018г. е изцяло незаконосъобразно, прието при грубо нарушение на процедурата.

20.02.2018

Кризисни центрове за защита на пострадали от домашни насилие - във всеки областен град

Кризисни центрове за защита на пострадали от домашни насилие - във всеки областен град

За Истанбулската конвенция разграничението е ясно – ГЕРБ срещу българския народ!

„ПГ на „БСП за България” иска изграждане на кризисни центрове за защита на пострадали от домашно насилие във всеки областен град. Левицата внася допълнения в Закона за защита от  домашното насилие - необходимите промени, които ние обещахме и които ще доведат до реални действия срещу домашното насилие. Именно това е силата на БСП - в нейната последователност и отстояване на това, което сме заявили за защита интересите на хората, а не като ГЕРБ, които правят една крачка напред, две назад. А за Истанбулската конвенция разграничението е ясно - ГЕРБ срещу българския народ”.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев на брифинг в парламента. Той обясни, чеизграждането, поддържането и управлението на кризисните центрове трябва да се осъществява при условията и по реда на Закона за социално подпомагане, тоест от държавния бюджет.

„Ако ГЕРБ приемат този закон в най-кратки срокове, до края на лятото, във всяка една област трябва да има изграден кризисен център, който да подпомага жените, жертва на домашно насилие”, подчерта Стойнев и допълни, че издръжката им ще струва около 2,5 млн. лв. годишно.

„Настояваме законопроектите срещу домашното насилие да бъдат гледани бързо в парламентарните комисии, защото БСП вече внесе един законопроект, който все още народните представители от ГЕРБ не желаят да гледат, дори и в комисия в НС”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ.

Стойнев обясни, че в предложението на БСП се казва, че престъпленията ще бъдат от общ характер. „Тоест, прокуратурата ще може да се сезира и да бори тези престъпления”, обясни Стойнев.

2.02.2018

<< 3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13 >>