Кризисни центрове за защита на пострадали от домашни насилие - във всеки областен град

Кризисни центрове за защита на пострадали от домашни насилие - във всеки областен град

За Истанбулската конвенция разграничението е ясно – ГЕРБ срещу българския народ!

„ПГ на „БСП за България” иска изграждане на кризисни центрове за защита на пострадали от домашно насилие във всеки областен град. Левицата внася допълнения в Закона за защита от  домашното насилие - необходимите промени, които ние обещахме и които ще доведат до реални действия срещу домашното насилие. Именно това е силата на БСП - в нейната последователност и отстояване на това, което сме заявили за защита интересите на хората, а не като ГЕРБ, които правят една крачка напред, две назад. А за Истанбулската конвенция разграничението е ясно - ГЕРБ срещу българския народ”.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев на брифинг в парламента. Той обясни, чеизграждането, поддържането и управлението на кризисните центрове трябва да се осъществява при условията и по реда на Закона за социално подпомагане, тоест от държавния бюджет.

„Ако ГЕРБ приемат този закон в най-кратки срокове, до края на лятото, във всяка една област трябва да има изграден кризисен център, който да подпомага жените, жертва на домашно насилие”, подчерта Стойнев и допълни, че издръжката им ще струва около 2,5 млн. лв. годишно.

„Настояваме законопроектите срещу домашното насилие да бъдат гледани бързо в парламентарните комисии, защото БСП вече внесе един законопроект, който все още народните представители от ГЕРБ не желаят да гледат, дори и в комисия в НС”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ.

Стойнев обясни, че в предложението на БСП се казва, че престъпленията ще бъдат от общ характер. „Тоест, прокуратурата ще може да се сезира и да бори тези престъпления”, обясни Стойнев.

2.02.2018

Бюджет 2018 да подкрепи пенсионерите, инвалидите, слепите, глухите и военноинвалидите в Казанлък

Бюджет 2018  да подкрепи пенсионерите, инвалидите,  слепите, глухите и военноинвалидите в Казанлък

БСП-съветниците искат без такси в детските ясли

Казанлък. Да се премахнат таксите в детските ясли, предлага Групата съветници на „БСП лява България” в проекта на бюджета на община Казанлък за второ четене. Това ще подпомогне младите семейства, ще има значителен социален ефект и ще се реализират  целите и мерките, заложени в  Общинската стратегия за демографско развитие, категорични са от левицата.

Да бъде завишена сумата на всички клубове на пенсионера,  БЧК и  4-те съюза на инвалидите, на слепите, глухите и на военноинвалидите, сочи внесеното предложение в местния парламент и изпратено до кмета. Средствата от общинския бюджет, предназначени за финансиране на клубовете и съюзите са на равнището от преди няколко години. Допълнителното подпомагане на клубовете на пенсионера, инвалида и др. ще допринесе за по-добрата интеграция на възрастните хора в обществото., така се мотивират от БСП.

Те настояват с 40 хиляди лв. да се увеличи сумата за спортните клубове. „Казанлъшките спортисти имат много поводи за гордост и радост, още повече, че прославиха общината на национални, европейски и световни първенства. Спортните клубове обхващат и възпитават предимно младите хора и ние трябва да инвестираме в тяхното развитие”, убедени са социалистите.

През миналата година общинските съветници от групата на БСП проведоха редица срещи с жители на община Казанлък. Направените от тях предложения, някои от които подкрепени с подписки, социалистите включват като допълнения в

Инвестиционната програма за 2018г. на общината – Приложение 13 на проекта за бюджет:

– ремонт на „плувен басейн” в СОУ „Екзарх Антим I”;

-ремонт на „съблекалня на футболен спортен терен” в село Енина;

-ремонт на „санитарен възел на втори етаж в сградата на кметството” в село Енина;

– ремонт на „покрива на здравната служба” в село Черганово;

– дренаж и хидроизолация на основите на ОУ „Свети Климент Охридски” в село Горно Черковище;

– асфалтиране на ул. „Петко Влаев” в град Крън;

– асфалтиране на ул. „Тулово”;

– проектиране и обследване на покрива на НЧ „Звезда 1908”в  село Хаджидимитрово;

– довършване на оградата на православния гробищен парк в село Хаджидимитрово;

– в позиция 41 на Инвестиционната програма да се допълни „по списък, утвърден от ОбС” и плановата стойност да се завиши с 50 000лв. с източници на финансиране от „продажба на ДМА и НДМА” и „СБС”;

– чакълиране на ул. „Средногорска” в село Средногорово;

– проектиране и изграждане на светофарна уредба на кръстовището на ул. „Стара планина” и ул. „Пушкин”;

– изграждане на детска площадка до ул. „24-ти август” в гр.Казанлък.

Общата стойността на направените предложения е 463 000лв. Социалистите посочват във внесеното предложение и източника на финансиране на обектите със съответното разкриване на резерви в приходната част на бюджета на Община Казанлък за 2018г.

30.01.2018

Бюджетът на община Казанлък е като Истанбулската конвенция

Бюджетът на община Казанлък е като Истанбулската конвенция

За 7 години управление ГЕРБ са вдигнали многократно таксите за граждани

„Бюджетът на община Казанлък е като Истанбулската конвенция. Там се говори за социална роля, а тук - за социален статус“.Така определи проекта на финансовата рамка за 2018г. председателят на Групата съветници на БСП Пламен Караджов, коментирайки единственият посочен главен приоритет  в бюджета „подобряване социалния статус на общинските служители“.

„Кой социален статус ще променя бюджета за 2018-та година?” - попита Караджов общинското ръководство и съветниците от ГЕРБ по време на заседанието на местния парламент и не беше изненадан, че не са прочели текстовата част на внесения проект.   „Социален статус е позицията на даден индивид, заемаща в обществото. Той бива или вроден или придобит. Вроденият е пол, възраст, семейно положение, етнос, а придобитият - позицията, която достига даден човек, благодарение на неговите лични качества”. Той припомни предложение на социалистите преди 4 месеца, което общината е неглижирала относно заплатите на служителите, а днес е извела приоритетно. Социалистът поиска кметът на общината да му покаже сред красивите бюджетни таблици къде е политиката  за гражданите, за децата, училищата, демографската криза, културата, спорта и т.н.

БСП припомни, че за 7 години управление ГЕРБ са вдигнали многократно таксата смет за IMG_0806граждани и фирми, таксите за детски градини, цените на услугите за жителите на общината, купона за детската млечна кухня. Съветниците на БСП в Казанлък считат, че така предложен бюджетът ще продължава да товари гражданите и фирмите, без да има цели и политика, нито към младите семейства, нито за спорта, 10 години не са се променяли субсидиите за пенсионерските клубове.

„А от предложената Инвестиционна програма се вижда, че в селата на община Казанлък всичко е перфектно, те са като в приказка”, заяви ръководителят на Групата общински съветници на левицата, който поясни, че  за БСП не е изненада това, че нито едно тяхно предложение не е част от проекта на бюджета. „Предложенията, които сме внесли по комисиите не са просто наша приумица или сън, който сме сънували снощи, те са реални предложения и искания на хората от цялата община, някои от тях са внасяни и с подписки преди 2-3 години”, подчерта Пламен Караджов, обръщайки се на сесията към управляващите, че е време да чуят опозицията.

24.01.2018

 

<< 2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12 >>