Самарски се върна на сцената

Самарски се върна на сцената

20 години след последната си сценична изява, бившият областен председател на БСП в Стара Загора и дипломиран магистър по управление на индустрията, бивш председател на местния парламент, настоящ собственик на радио и телевизионен сайт, се върна на сцената. Като княз.
На сцената  на най - голямата зрителна зала на близо 800-хилядния руски град Толияти -  в Дома на изкуствата и културата на града, побратим на Казанлък близо 30 години.

 

В премиерата на спектакъла на Авксентий Цагарели „Ханума“ е  с режисьор Олег Ринге. Образът, в който се превъплати казанлъшкият социалист е на грузинския княз Вано Пантиашвили. За Самарски това е дебют на руска сцена.

В главната роля на Ханума е народната артистка на Руската федерация Наталия Дроздова, Кабато е актрисата Людмила Мурнева. В спектакъла, който се реализира по проект, участват и студенти от класа на проф. Наталия Дроздова и оркестър с музика на живо. Премиерата на мюзикъла бе преди броени дни, в зала, с над 1200 души публика.

„Беше истинско предизвикателство да играя с народната артистка на Русия Наталия Дроздова, с невероятно талантливи режисьор и актьори, музиканти и студенти ... казват, че съм се справил“, сподели Васил Самарски след първото представление. И изрази надежда, че българските любители на качествения театър ще посетят спектакъла, който ще се играе отново през септември из цяла Русия, когато започва и новият творчески театрален сезон.

Последната роля на българска сцена на Самарски, е през 1992 година на казанлъшка сцена, в театър „188“ като Дон Бакър в „Пеперудите са свободни“ на Леополд Герш, в партньорство с актрисата Милена Найденова, Петър Янкулов и покойната актриса Марияна Вълкова.

Владетелската роля в театъра на Толияти не е първа за настоящия председател на НЧ „Искра 1860“. През 90-те години Васил Самарски е в ролята на тракийски цар във възстановката „Мистерии в Долината“, играна край могилата Голяма косматка, по време на Дните на тракийската култура в Казанлък.

Премиерата на „Ханума“ се радва на голям медиен интерес в Русия. За нея със специален акцент на българското участие, разказва и репортаж по Руската телевизия: 

http://https://www.youtube.com/watch?v=bGMq0Jt2iLo&feature=youtu.be

 

 

zakazanlak.bg

 

Самарски се върна на сцената

Стефан Данаилов представя „Романът на моя живот“ в Стара Загора

Стефан Данаилов представя „Романът на моя живот“ в Стара Загора

140 библиотеки и читалища в Старозагорска област ще получат екземпляр от мемоарната книга на Ламбо

„Отдавна ме канят да напиша книга за моя живот. Дълго отлагах, защото смятах, че има достатъчно време пред мен“. Това  сподели Стефан Данаилов на срещата си със старозагорските медии преди представянето на книгата му тази вечер в операта в града. В срещата участва и заместник-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев: „Стефан Данаилов е моят Мастер в политиката. Човекът, който ме държеше за ръката, когато за първи път стъпих в парламента. Поправял ме е, критикувал ме е, но най-вече ме насърчаваше. За мен Ламбо е един от най-искрените хора в политиката. И един от най-отговорните. Мнозина днес разбират политиката като футболен мач, като сблъсък на две агитки. Той е от малцината, които ни лекуват с мъдростта си и градят мостове“, каза Стойнев.

„Имам ученици в театъра, и в политиката. Драго Стойнев е един от добрите ми ученици в политиката. Когато прохождаше в политиката се зарадвах много, когато чух, че е учил в Сорбоната. Нашата партия има нужда от повече като него. И наистина много съм го учил, казвал съм: днес беше добре, но бързаш, давай по-спокойно и пр.“, разказа Ламбо.

Събитието се организира от Областният съвет на БСП-Стара Загора и Общината. Ламбо ще подари екземпляр от книгата си, писана в съавторство с журналиста Георги Тошев, на всеки гост на представянето.  В него ще се включат 23 студенти от актьорския клас на Мастера, както и актьорите Силвия Лулчева, Ненчо Илчев, Деян Ангелов, Дарин Ангелов и Божидар Мицев.

„Романът на моя живот“ ще бъде представен още във Варна и Пловдив.

Самарски на голямата руска сцена за кратко!

Във Фейсбук Васил Самарски:

След 20 години се завърнах на сцената ... за кратко, но истински - на голямата руска сцена в спектакъла "Ханума", режисьор Олег Ринге. Беше, и е, истинско предизвикателство да играя с народната артистка на Русия Наталия Дроздова, с невероятно талантливи режисьор и актьори, музиканти и студенти ... казват, че съм се справил.

От всего сердца благодарю Олега, Наталью Степановну, Людмилу, Игоря, Максима, Евгения, Ольгу, Дениса, Марину, Яну, Вадика, Александра, Лену, а так же наших дорогих музыкантов и студентов театрального факультета ВУиТа. Спасибо за ваше партнёрство и профессионализм!

А вие, мои български приятели, заповядайте да гледате спектакъла "Ханума", на живо, в Русия, от новия творчески сезон, заслужава си това преживяване!

Вижте специалния репортаж по ВАЗ ТВ:

 

<< 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 >>