Честит празник, Кабакчиевци !

Честит празник, Кабакчиевци !

Днес Театър „Любомир Кабакчиев“ навърши 20 години.



С Решение № 6  от 15.04.1998 г. на Общото събрание на НЧ “Искра-1860” по предложение на Председателя на читалището Васил Самарски е създаден  професионален театър „Любомир Кабакчиев“ , като естествен продължител на театралните традиции на читалище „Искра“ и община Казанлък и е официално открит на 20.10.1998 г. Кмет на Казанлък по това време е Иван Гороломов, а председател на Общинския съвет е Румяна Друмева. На същата дата Театърът за първи път е вписан като професионален с №ОДТ-0178 в регистъра на извършващите професионална театрална дейност, институции, в Националния център за театър към Министерството на културата.  Негов първи директор става Васил Самарски – 1998 – 2005 г.

Театър “Любомир Кабакчиев” функционира като Общински културен институт от 1 януари 2001 година. Театър “Любомир Кабакчиев” е репертоарен, професионален, общински културен институт, нетърговски, с идеална цел. Театърът успя да намери свое място в театралното пространство като един колкото нов, толкова и стар и в същото време интересен, атрактивен и обичан от Театър.

Щатни режисьори на Театъра са били Венцислав Асенов, Тодор Боянов, Съби Събев, Боян Славов, Гаро Ашикян, Боян Иванов, Гергана Тодева, Росица Обрешкова, Надежда Асенова, Мила Великова и др.

Дълги години щатен сценограф-художник, изградил собственият уникален сценичен образ на казанлъшкия театър, е Кънчо Касабов.

През годините в театъра са работили Стефка Едрева, Мариана Вълкова, Мария Стоянова, Георги Антов, Антон Антов, Атанас Чопов ,Стефан Марков, Мара Бонева, Петя Янкова, Галин Гущеров, Олена Шидерова, Мария Григорова, Анимари Димитрова, Георги Гацов, Христо Узунов, Мария Енева, Стефка Пенева, Димитър Гавраилов, Петър Янкулов, Георги Гарчов, Христо Софев, Наталия Дукова, Силвия Драгиева, Светла Бургазова, Неделчо Неделчев, Костадин Попов, Калин Иванов, Асен Таков, Ани Коларова, Жулиета Колева, Тюркян Юмер, Ирена Дунавска, Деан Донков, Георги Тошев, Койна Русева, Снежина Петрова  и много други.

За кратко време театърът се утвърждава на национално и международно ниво.  Освен като участник в основаването, Атанас Чопов става вторият директор на Театъра (2005 – 2012 г.) и продължава мисията по неговото утвърждаване.

Сериозен принос в развитието на Театъра има и Веска Кирилова като дългогодишен зам.-директор.

Първият творчески консултант на театъра е Мирослава Кортенска, а от 2000 година до 2012 година творчески консултант е Красимира Филипова.

В момента директор на театъра е Димитър Кабаков от 2016 г.

presstv.bg

20.10.2018

Васил Самарски: Успешен сезон, скъпи Искристи!

Васил Самарски: Успешен сезон, скъпи Искристи!


Певческите колективи на Читалище "Искра", Вокална студия "Искрица", Смесен хор "Петко Стайнов" и Вокална група "Севтополис"  дадоха старт на новия творчески сезон на открита сцена пред читалищната сграда под формата на флашмоб.

Песните „Де е България” и „Хубава си, татковино“, които запяха Искристите, подеха и преминаващите хора от улица “Искра”. Танцьорите от Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“, заедно с множеството граждани, завиха кръшни хора.


158 - годишният храм на казанлъшката култура показа, че българските песни и танци живеят в сърцата на млади и стари. Читалище "Искра" започна новия сезон и с три нови формации- Студио за съвременни танци „Екарте”, Клуб по зумба и Спортни танци за възрастни.


Успешен сезон, скъпи Искристи!

16.10.2018

Васил Самарски: Успешен сезон, скъпи Искристи!

Започваме разговор с народа си - край на прехода, обща национална енергия за друг път на развитие на България!

Започваме разговор с народа си - край на прехода, обща национална енергия за друг път на развитие на България!

Нека се обединим за България

Скъпи българи от Видин, София,Пловдив, Варна,Пазарджик,Благоевград, Търново и Сливен, Хасково

Скъпи българи от цялата страна,

Добре дошли на това историческо място. Добре дошли скъпи сънародници от Америка, Лондон, Барселона и Берлин, които видях на поляната. Добре дошли, българи.

Скъпи другарки и другари,

Добре дошли на нашата Историческа поляна. Добре дошли на нашите коалиционни партньори и на нашите приятели от Румъния, Сърбия, Черна гора, Албания и Словения. Добре дошли в нашата прекрасна България.

И днес ни събра уважението и почитта към нашите герои. Към онези мъже и жени, които живяха и загинаха за България. Днес ни събра преклонението пред историята на един достоен и героичен български народ. Но днес  ни събра и настоящето. Събра ни тревогата, че изчезваме като народ. Болката, че сме най-бедни в Европа. Грижата, че децата ни са с най-ниско образование. Гневът ни, че по улиците умират хора, защото болниците са закрити.   Унижението у онези, които съградиха България, а днес живеят с 200 лв. пенсия. Както и крещящата несправедливост, престъпници, които обират домовете ви, които крадат парите ви и онези престъпници във властта, които крадат милиони от народа си, да се разхождат безнаказано. Но днес ни събра и нещо друго, много различни хора по възраст и занятие. Учители и лекари, земеделци и хора с малки семейни фирми, млади и възрастни, студенти и пенсионери, инженери. Различни, но събрани от едно – ние сме смели хора, които сме тук, без страх да кажем, че държавата ни се управлява от шайка. Тази шайка пороби народа си. Тази шайка открадна България. Тази шайка си създаде правила и закони, които ги направиха безнаказани. Но тази шайка посегна и на най-скъпото ни – всеки, който не е съгласен, всеки, който критикува е посочван за враг, провокатор. На всеки такъв му се затваря устата, уволнява се от работа, преследва му се бизнесът. Народе, посегнаха на най-святото ни – правото ни да мислим свободно, да говорим свободно, правото ни да бъдем с различно мнение, правото да бъдем хора с достойнство. Но шайката си отива, народът остава и този народ трябва да избере своя път. Ето защо, тук ни събира и бъдещето, защото ние предлагаме на своя народ един възможен път. Ние му предлагаме да си върнем държавността, да си пазим суверенитета като държава, достойнството като народ . Ние предлагаме държавата да не приватизира и концесионира националните си богатства, плажове, гори, летища, жп линии. Ние предлагаме този разговор. Ние предлагаме държавата да създаде свое собствено, българско, родно производство . Всички заедно, да направим българска икономика, всички заедно, да направим програма за всеки един регион в България. Всички заедно, да решим, че това производство ще бъде осигурено с български кадри, а не с мигранти, които ще ни решават въпроса с работната сила и демографската криза.

Всички заедно, да обсъдим и решим, че имаме нужда от 200 инженери, 300 механици и нека държавата да ги заложи в държавните университети, да плаща стипендия на тези млади хора, а когато те завършат, да работят в България. Ние предлагаме на народа си разговор за това- вашите, нашите пари от Здравната каса да се ползват от болници, които не са търговски дружества и не правят печалба от нашето здраве. Ние предлагаме на народа си да намалим ДДС върху лекарствата, за да бъдат достъпни за всеки болен. Ние предлагаме разговор- българската държава да има своята роля в образованието на децата ни. Ние искаме един учебник, в един клас, за цялата страна с истинската, автентичната, българска история, литература и култура и  да не се подменя идентичността на народа. Предлагаме на народа да говорим за българската земеделска земя. Не може 10-15 души в страната да владеят 70% от земята ни. Нека разговаряме да сложим таван на субсидиите и парите да отидат при вас – дребни, малки, средни фермери, които гледате плодове, зеленчуци, месо и мляко и храните българския народ. Нека възстановим Напоителни системи – какво земеделие без напояване може да се прави в България? Да говорим за най-големия бич в България – бедността и неравенствата. Защо не седнем и да решим, че всички стари пенсии трябва да се преизчислят. Не може да се живее с 200 лв. Защо да не говорим да въведем семейно подоходно облагане, за да помогнем на тези млади хора, които и тук видяхме с малките дечица, да раждат и отглеждат децата си в България. Защо да не им помогнем с облекчени условия за закупуване на първо жилище? Вчера на младежката дискусия младите хора от Румъния споделиха, че при тях това отдавна е направено – всяко младо семейство получава помощ за първо жилище и за първа кола. Възможни ли са тези наши мечти, както ги нарекоха някои опоненти. Възможни са! Не казваме, че ще е лесно. Не казваме, че ще е всичко, сега и веднага. Но ние трябва да започнем този разговор с народа си и той е – край на прехода, обща национална енергия за друг път на развитие на България!

Ще има съпротива, защото тези години създадоха политико-олигархична група в България, която си присвои държавата и която краде от вас 10 млрд. лв. годишно. Те няма да отстъпят от благата си. Има прослойка от икономически кръгове, които си купуват политици от всички цветове и няма значение кой управлява – те са добре. Това ще бъде нашият голям опонент и това е сила. Не трябва да си правим илюзии. Сигурно и в нашите редици ще има хора, които няма да приемат нашето предложение към нашия народ. Нека да спорим! Може би в спора ще решим истината. Но не се отказвайте. Колкото и да е трудно, който и да е срещу нас, имаме своите смели идеи. Бъдете неподкупни и да бъдем последователни, за да ги докараме до край.

Вие, тези над 70 000 души днес, сте нашите апостоли в цялата страна. Идете, спорете, говорете, водете народа ни. Не се отказвайте, защото днес подаваме ръка на всеки българин, където и да се намира по света, който милее за семейство, род и отечество. Елате- заедно, помогнете с акъл, труд, който с каквото може. Нека се обединим за децата си, за справедливостта, за високи доходи, за висок стандарт на живот, за край на шайката, която си отива, но за народ, който остава. Народ, който има своето бъдеще. Нека се обединим, народе, за България!

Корнелия Нинова

Бузлуджа, 2018, 28 юли

<< 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 >>