Рок баби от Казанлък с кожени якета пеят Куин

Рок баби  от Казанлък с кожени якета пеят Куин

11 талантливи жени бяха одобрени за музикалния проект „Бабсбг” на казанлъшкото читалище „Искра”. Общо на  тридневните кастинги за вокалната група се явиха 62 кандидатки в златната възраст – домакини, бизнес дами, бивши учителки, медицински сестри и  счетоводителки. Журито бе впечатлено от резултатите, които участничките показаха.  „Изненадан съм от таланта, уменията, информираността и дисциплината на това поколение българки”, сподели ръководителят на „Бабсбг” -  певецът и единствен български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия „Гнесен“, завършил я с червена диплома и глас на „Music Idol“, старозагорецът Стоян Петров. Преди кастингите Стоян Петров почерпи журналисти, приятели и сподвижници на проекта с направена от самия него „Бабешка торта“. Всяка кандидатка  получи от поп певеца специална ръчно изработена бисквита, с брандирано на нея захарно лого на „Бабсбг”.

„Читалищната идея  е за пеещи, артистични и пластични жени в пенсионна възраст и обещава да станат звезди. „Бабсбг” е  социален проект, който  да развива музикалните способности , социализирайки  нестандартно, съобразен  е с демографските тенденции, но имаме амбицията да го превърнем в национален и комерсиален”, каза председателят на читалището  Васил Самарски.

За журито, в чийто състав са още и вокалният педагог Стефка Денева и балет майсторът Веска Кирилова, най-интересна е била  провокацията с актьорските задачи. „Бяха невероятни  и атрактивни жени, каквито всъщност търсим,  докато напр.  рецитираха, плачейки или вдигайки скандал. Затруднени бяхме и от изпълненията им на възрожденски, народни, детски, стари градски шлагери, кавъри на  вечни парчета,  песни  от репертоара на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов и т.н.”, сподели Петров, който вече работи и  за тяхното раздвижване на сцената – една от най-трудните задачи.  Той обещава дамите да не изглеждат нелепо и комично, проектът не включва пародия. За  тяхната визия ще се погрижи екип от стилисти и дизайнери. В първата си сценична изява „Бабсбг” ще излязат по дънки, тениски и кожени якета. 

В екипа  са включени читалищни ръководители, а текстовете се адаптират на български от текстописеца Петър Москов, аранжиментите ще са дело на Боян Христов, работил с  Мария Илиева, Любо Киров, Графа, Михаела Филева и др. В репертоара ще се включват песни на „Queen” , „ABBA”, Madonna, „Metallica”  и др. Репетициите вече започнаха, първата песен  на „Бабсбг” е „ I Want to Break Free” с интерeсен текст между две комшийки.

4 декември 2018

Рок баби  от Казанлък с кожени якета пеят КуинРок баби  от Казанлък с кожени якета пеят КуинРок баби  от Казанлък с кожени якета пеят КуинРок баби  от Казанлък с кожени якета пеят Куин

Клубът „Киара – Н” изведе за първи път България в световната класация по спортни танци на 11 място

Клубът „Киара – Н” изведе за първи път България в световната класация по спортни танци на 11 място


VIII Национален открит турнир за спортни танци стартира на 10-ти ноември в Казанлък


Първата българска танцова двойка класирала се на 11 място в света преди дни  на състезание в Румъния ще открие националния турнир по спортни танци в Казанлък.
„14 годишните Християн Въгляров и Виктория Петрова, шампионите на България за 2018г. и за 2017г., ще направят специален танцов жест за всички участници в VIII Национален открит турнир за спортни танци и Кръг от Купа България в събота, когато стартира спортното състезание в Казанлък”, каза ръководителят на клуба-организатор „КИАРА – Н” Николай Тенев.
„Чрез двойката-шампион България се класира на 11 място за първи път в тази възрастова категория. Радостта ни е все още голяма, постигнахме целта си да достигнем до полуфинал на световно първенство в конкуренция от 67 танцови двойки от 41 нации – шампиони и вицешампиони в тези държави”, сподели удовлетворението си Тенев след състезанието в гр.Сибиу. Той, заедно с треньора Антония Каярова, още посрещат поздравления на колеги и приятели от световния спортен пробив за страната.
В събота, 10-ти ноември, в зала „Багира“ в Казанлък  среща ще си дадат най- добрите танцови двойки на България в различни групи и класове. Началото е от 10 часа. Организатори са Националната федерация по спортни танци, Община Казанлък и клубът-домакин КСТ „Киара – Н”. В турнира се очакват спортни двойки от 30 клуба от страната, на възраст от 10 до 22 години. Входът за зрителите е 5 лева, като за ученици, студенти и деца е безплатен. В 17 часа започва официалната част.

9 ноември 2018

 

 

Казанлъшкото читалище „Искра” търси креативни и талантливи баби за музикален проект

 Казанлъшкото читалище „Искра” търси креативни и талантливи баби за музикален проект

 Проектът тръгва като читалищен, но амбицията е да го превърнем в национален и комерсиален

Музикален регионален проект стартира НЧ „Искра-1860“ в Казанлък.  „Проектът е насочен към пеещи, артистични и пластични жени в пенсионна възраст и обещава да станат звезди на 70 години. Ръководител на музикалния проект ще бъде певецът и единствен български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия „Гнесен“, завършил я с червена диплома и глас на „Music Idol“, старозагорецът Стоян Петров, каза пред журналисти зам.-председателят на Читалището Теодора Иванова.

„Проектът цели създаването на вокална група „Бабсбг”, която ще изпълнява поп и рок хитове с адаптиран текст на български език. Идеята е групата да бъде с атрактивна визия и да провокира”, сподели Петров, който вече работи с екип от София за музикалния репертоар. В търсенето на креативни и талантливи баби  ще му помага и музикалният педагог Стефка Денева. Кастингите, които ще се проведат на 1, 2 и 3 декември от 11:00 до 15 часа в Читалище „Искра”, включват песен по избор, кратко стихотворение и интервю.

„Проектът тръгва като читалищен, съобразен  с демографските тенденции, но имаме амбицията да го превърнем в национален и комерсиален”, заявиха на представянето му от читалищното настоятелство.

Пред журналисти бе обявено, че е приключила първата стъпка по планирания проект за отоплението на читалищната сграда, която се реализира съвместно с Община Казанлък, а именно проектирането на газова и отоплителна инсталация, касаещо и Библиотека „Искра”. От Читалището се надяват проекта да стане част от инвестиционната програма за 2019-та година. Реализацията му ще реши основен проблем за двете културни институции, който препятстваше редица прояви през зимния сезон.


„Привличане на млади преподаватели в екипа на културния институт, е една от целите на Настоятелството”, допълни още Теодора Иванова. В новия творчески сезон са стартирали и нови форми - Танцова формация „Екарте” и Зумба. В най- скоро време Читалището ще даде възможност за изява и на желаещите да усвоят тънкото изкуство на калиграфията и на оригамите.

7 ноември 2018

 Казанлъшкото читалище „Искра” търси креативни и талантливи баби за музикален проект
<< 1  2  3  4  5  6  7  8  9 >>