„Цветята на малката Ида" на сцената на Читалище „Искра”

„Цветята на малката Ида

Спектакълът на Детската театрална студия в Читалище "Искра" - "Цветята на малката Ида" ще бъде представен за най-малките казанлъчани на 24 април от 19 часа. Той е дело на Детската театрална студия на Мая Стоянова, която е режисьор на представлението по Ханс Кристиян Андерсен,  хореограф е ръководителят на Школата по спортни танци Николай Тенев. Читалищният екип очаква публиката да бъде пленена от играта на малките актьори.

23 април 2019

Общото събрание на Читалище „Искра” реши Мария Стоянова да бъде предложена за почетен гражданин на Казанлък

 Общото събрание на Читалище „Искра” реши Мария Стоянова да бъде предложена за почетен гражданин на Казанлък

И Общото събрание на Читалище  „Искра” реши Мария Стоянова Иванова да бъде предложена за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Казанлък”.  Това стана по време на  158-то Общо събрание  на Читалището, което  стартира подписка в подкрепа на номинацията. Тя бе обявена от председателя на Читалището в края на м. г., когато  се чества 80 годишнината от създаването на Музикалния театър в Казанлък и 80-та година на примата на театъра, като решение на Настоятелството.

„Едва ли има казанлъчанин, който познава историята на културата в Казанлък и не би подкрепил тази инициатива. Мария е обединител на няколко поколения казанлъчани, тя  носи онзи заряд, който имат само талантливите хора, модел е за множество млади творци и граждани на общината”, подчерта председателят на Читалище „Искра”  Васил Самарски.

Читалищните дейци приеха отчета за дейността и финансите на най-стария културен институт в Казанлък за 2018г. 213 са националните и международни награди, заслужени само през  м.г. от възпитаниците на читалището на родни и световни конкурси. Формациите на Читалището са участвали в 172 изяви, сред които 21, организирани от Община Казанлък.

„Международните и националните отличия се посрещат с възторг  от  жури, публика, експерти, медии. Това дава основания за самочувствие на художествените ни ръководители, диригенти, преподователи и Настоятелство”, каза Самарски.

5 април 2019

ЦИОФФ отличи ансамбъл "Искра"

ЦИОФФ отличи ансамбъл

Ансамбъл за народни песни и танци „Искра”, с главен художествен ръководител Цветан Цочев, получи престижното отличие на ЦИОФФ към ЮНЕСКО –представителен ансамбъл.
 
 
Наградата на Ансамбъл „Искра” бе връчена на неговия ръководител Цветан Цочев по време на ежегодната среща на фолклористите от ЦИОФФ в събота и неделя.
 
Званието дава право на Ансамбъла да представя България на международни фестивали за периода 2019-2022 година. Тази година АНПТ „Искра” ще участва в три международни фолклорни фестивала извън пределите на България.
 
1 април 2019

ЦИОФФ отличи ансамбъл
<< 1  2  3  4  5  6  7  8  9 >>