Васил Самарски: Успешен сезон, скъпи Искристи!

Васил Самарски: Успешен сезон, скъпи Искристи!


Певческите колективи на Читалище "Искра", Вокална студия "Искрица", Смесен хор "Петко Стайнов" и Вокална група "Севтополис"  дадоха старт на новия творчески сезон на открита сцена пред читалищната сграда под формата на флашмоб.

Песните „Де е България” и „Хубава си, татковино“, които запяха Искристите, подеха и преминаващите хора от улица “Искра”. Танцьорите от Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“, заедно с множеството граждани, завиха кръшни хора.


158 - годишният храм на казанлъшката култура показа, че българските песни и танци живеят в сърцата на млади и стари. Читалище "Искра" започна новия сезон и с три нови формации- Студио за съвременни танци „Екарте”, Клуб по зумба и Спортни танци за възрастни.


Успешен сезон, скъпи Искристи!

16.10.2018

Васил Самарски: Успешен сезон, скъпи Искристи!

Започваме разговор с народа си - край на прехода, обща национална енергия за друг път на развитие на България!

Започваме разговор с народа си - край на прехода, обща национална енергия за друг път на развитие на България!

Нека се обединим за България

Скъпи българи от Видин, София,Пловдив, Варна,Пазарджик,Благоевград, Търново и Сливен, Хасково

Скъпи българи от цялата страна,

Добре дошли на това историческо място. Добре дошли скъпи сънародници от Америка, Лондон, Барселона и Берлин, които видях на поляната. Добре дошли, българи.

Скъпи другарки и другари,

Добре дошли на нашата Историческа поляна. Добре дошли на нашите коалиционни партньори и на нашите приятели от Румъния, Сърбия, Черна гора, Албания и Словения. Добре дошли в нашата прекрасна България.

И днес ни събра уважението и почитта към нашите герои. Към онези мъже и жени, които живяха и загинаха за България. Днес ни събра преклонението пред историята на един достоен и героичен български народ. Но днес  ни събра и настоящето. Събра ни тревогата, че изчезваме като народ. Болката, че сме най-бедни в Европа. Грижата, че децата ни са с най-ниско образование. Гневът ни, че по улиците умират хора, защото болниците са закрити.   Унижението у онези, които съградиха България, а днес живеят с 200 лв. пенсия. Както и крещящата несправедливост, престъпници, които обират домовете ви, които крадат парите ви и онези престъпници във властта, които крадат милиони от народа си, да се разхождат безнаказано. Но днес ни събра и нещо друго, много различни хора по възраст и занятие. Учители и лекари, земеделци и хора с малки семейни фирми, млади и възрастни, студенти и пенсионери, инженери. Различни, но събрани от едно – ние сме смели хора, които сме тук, без страх да кажем, че държавата ни се управлява от шайка. Тази шайка пороби народа си. Тази шайка открадна България. Тази шайка си създаде правила и закони, които ги направиха безнаказани. Но тази шайка посегна и на най-скъпото ни – всеки, който не е съгласен, всеки, който критикува е посочван за враг, провокатор. На всеки такъв му се затваря устата, уволнява се от работа, преследва му се бизнесът. Народе, посегнаха на най-святото ни – правото ни да мислим свободно, да говорим свободно, правото ни да бъдем с различно мнение, правото да бъдем хора с достойнство. Но шайката си отива, народът остава и този народ трябва да избере своя път. Ето защо, тук ни събира и бъдещето, защото ние предлагаме на своя народ един възможен път. Ние му предлагаме да си върнем държавността, да си пазим суверенитета като държава, достойнството като народ . Ние предлагаме държавата да не приватизира и концесионира националните си богатства, плажове, гори, летища, жп линии. Ние предлагаме този разговор. Ние предлагаме държавата да създаде свое собствено, българско, родно производство . Всички заедно, да направим българска икономика, всички заедно, да направим програма за всеки един регион в България. Всички заедно, да решим, че това производство ще бъде осигурено с български кадри, а не с мигранти, които ще ни решават въпроса с работната сила и демографската криза.

Всички заедно, да обсъдим и решим, че имаме нужда от 200 инженери, 300 механици и нека държавата да ги заложи в държавните университети, да плаща стипендия на тези млади хора, а когато те завършат, да работят в България. Ние предлагаме на народа си разговор за това- вашите, нашите пари от Здравната каса да се ползват от болници, които не са търговски дружества и не правят печалба от нашето здраве. Ние предлагаме на народа си да намалим ДДС върху лекарствата, за да бъдат достъпни за всеки болен. Ние предлагаме разговор- българската държава да има своята роля в образованието на децата ни. Ние искаме един учебник, в един клас, за цялата страна с истинската, автентичната, българска история, литература и култура и  да не се подменя идентичността на народа. Предлагаме на народа да говорим за българската земеделска земя. Не може 10-15 души в страната да владеят 70% от земята ни. Нека разговаряме да сложим таван на субсидиите и парите да отидат при вас – дребни, малки, средни фермери, които гледате плодове, зеленчуци, месо и мляко и храните българския народ. Нека възстановим Напоителни системи – какво земеделие без напояване може да се прави в България? Да говорим за най-големия бич в България – бедността и неравенствата. Защо не седнем и да решим, че всички стари пенсии трябва да се преизчислят. Не може да се живее с 200 лв. Защо да не говорим да въведем семейно подоходно облагане, за да помогнем на тези млади хора, които и тук видяхме с малките дечица, да раждат и отглеждат децата си в България. Защо да не им помогнем с облекчени условия за закупуване на първо жилище? Вчера на младежката дискусия младите хора от Румъния споделиха, че при тях това отдавна е направено – всяко младо семейство получава помощ за първо жилище и за първа кола. Възможни ли са тези наши мечти, както ги нарекоха някои опоненти. Възможни са! Не казваме, че ще е лесно. Не казваме, че ще е всичко, сега и веднага. Но ние трябва да започнем този разговор с народа си и той е – край на прехода, обща национална енергия за друг път на развитие на България!

Ще има съпротива, защото тези години създадоха политико-олигархична група в България, която си присвои държавата и която краде от вас 10 млрд. лв. годишно. Те няма да отстъпят от благата си. Има прослойка от икономически кръгове, които си купуват политици от всички цветове и няма значение кой управлява – те са добре. Това ще бъде нашият голям опонент и това е сила. Не трябва да си правим илюзии. Сигурно и в нашите редици ще има хора, които няма да приемат нашето предложение към нашия народ. Нека да спорим! Може би в спора ще решим истината. Но не се отказвайте. Колкото и да е трудно, който и да е срещу нас, имаме своите смели идеи. Бъдете неподкупни и да бъдем последователни, за да ги докараме до край.

Вие, тези над 70 000 души днес, сте нашите апостоли в цялата страна. Идете, спорете, говорете, водете народа ни. Не се отказвайте, защото днес подаваме ръка на всеки българин, където и да се намира по света, който милее за семейство, род и отечество. Елате- заедно, помогнете с акъл, труд, който с каквото може. Нека се обединим за децата си, за справедливостта, за високи доходи, за висок стандарт на живот, за край на шайката, която си отива, но за народ, който остава. Народ, който има своето бъдеще. Нека се обединим, народе, за България!

Корнелия Нинова

Бузлуджа, 2018, 28 юли

Корнелия Нинова към българите: Идваме при вас!

Корнелия Нинова към българите: Идваме при вас!

Протягаме ръка за бъдещ модел на управление на България, който поставя различни ценности

Изказване на председателя на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова в Народното събрание

Започваме тази сесия с едно сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство. В последния месец се случиха две събития и една трагедия, които казват всичко не само за последните месеци, а за последните 29 години. Срина се Търговският регистър и блокира целия икономически живот в страната, а държавните институции бяха абсолютно безпомощни да реагират. 250 хил. души, които правителството е задължило да се застраховат с Гражданска отговорност, бяха измамени от застраховател, който правителството е лицензирало и държавата остана безучастна. 17 невинни души загинаха заради корупция и кражби, които вече убиват физически. Чуждестранните инвестиции са се сринали 10 пъти, цените тръгват нагоре, а от 01.10.2018г. се очаква и ново увеличение на цената на газ, а от там и на всички стоки.  Какво казват всички тези факти – корупцията и кражбите, връзките на властта с бизнеса- доведоха до физическа смърт.   Държавните институции са блокирани, държавата абдикира от грижата за своите граждани и задължението си да ги защитава в случай на фалити.  Управляващите реагираха като се хванаха за гушите, но не в спор за родолюбието, а в спор за постовете и парите. Главната партия в коалицията, ГЕРБ, от снощи също реагира и в  следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов – Борисов. Подадени оставки от премиера Борисов се оспорват от г-н Цветанов. За какво говори всичко това -  за абсолютна нестабилност при управляващите и несигурност в страната. Най-тежката реакция е отговорът- диктатура.

Г-н Валери Симеонов, кои са маргиналните групи, които искат смяната на правителството, майките с увреждания ли са маргинали или се борят за живота на децата си? Г-н Каракачанов, кои са тези които искат кръв - 10-те деца от хора на БНР, които протестират пред МС ли? Г-н Борисов, къде са спящите клетките? „Спящи клетки“ се казва за терористи, за ИДИЛ. Баба Дора е спяща клетка терористка или жена, която се бори за правото да работи, да гледа животни, за труд и да си изкарва хляба.  Това е реакцията на диктатурата - всеки, който е недоволен е или спяща клетка, или маргинал, защото народът стана и каза мнението си, а то е - че повече така не може.

Вчера медиите нарекоха ситуацията  „Цирк във властта“. Това не е  цирк, а разпад на държавността и агония на народа. И винаги има алтернатива, уважаеми българи. Има нужда от идеи и ние днес се обръщаме към вас, за да ви ги предложим, но не идеи, които променят този или онзи закон,  а идеи за промяна на системата на 29-годишно управление на България, на власт и пари, на леви и десни, които се събираха уж за общия народен интерес, а всъщност за личния свой. Можем ли да организираме  националната енергия, за да сложим край на този модел, в който всички имаме принос. Това е нашето обръщение към вас, народе, и конкретно ви предлагаме разговор- дали можем да променим системата по следния начин.

Първо, да кажем, че държавата няма да бяга от онези сектори, които гарантират националната ни сигурност, здравето и образованието на нацията. Можем ли да кажем, че няма да приватизираме и даваме на концесии българските железници, „Български пощи“, Българския енергиен холдинг. Заедно, с много от вас, учени и специалисти, направихме преглед и анализ- каква икономика трябва да развива България, за да имаме собствена икономика и производство.  Предлагаме ви този анализ. България с ресурси и кадри да развива  електротехника, електроника, информационни и комуникационни технологии, земеделие и хранително-вкусова промишленост, фармацевтика и химическа промишленост. Можем ли да заложим държавна грижа, без да нарушаваме правилата на пазарната икономика в тези сектори?

Заедно с бизнеса обсъждахме от какви кадри има нужда тази икономика, за да съществува и да се развива, благодаря им. Грешна е тезата, че ще си внесем кадри. Истинската, държавническата позиция е да си отгледаме кадри, имаме и този анализ -  България има нужда от 125 машинни инженери, 125 химически инженери и т.н. Питаме ви,  може ли държавата да заложи тези специалности в българските училища, да плаща стипендии, да се грижи за тези деца и когато завършат да бъдат задължени да работят определено време в България. Имаме нашата визия, предложение към вас, за земеделие.   До кога 10 фамилии в България ще държат земеделската земя и тя ще се използва за инвестиции, а не за отглеждане на храна. Можем ли да сложим таван на субсидиите? Има сили и пари да възстановим Напоителни системи, да преразпределим средствата  към плодове, зеленчуци, мляко и месо, а не към 10-те големи в България, които гледат само жито.

Здравеопазването е в катастрофа -  все повече пари, все по-лошо качество. И тук имаме своето предложение към вас - държавните и общински болници да не са търговски дружества, а лечебни заведения, ако искат да ползват парите от НЗОК. Не можем да вървим срещу модерната икономика и срещу Конституцията, нека да има частни болници, но ако искат да лекуват и да ползват пари от Здравната каса, да станат лечебни заведения.  Ако искат да останат търговски дружества, които работят за печалба,  нека намерят механизъм богатите хора в България да си доплащат, за да се лекуват там.

Можем ли да разговаряме за намаляване на ДДС върху лекарствата и храните? Можем. Може да не стигнем до съгласие, но е важно да проведем този разговор, защото ниските доходи, бедността и корупцията, а не фалшивите новини, дами и господа управляващи, са истинската заплаха за националната сигурност. Нека да поговорим- можем ли да въведем семейно подоходно облагане за младите, които имат деца да плащат по-малко данъци? Можем ли да намалим ДДС на бебешките стоки, за да подпомогнем младите семейства? Можем ли на младите, когато взимат ново жилище да отпуснем кредит при облекчени условия? Докога ще дискутираме преизчисляване на пенсиите? Не може да се живее с 200 лв. пенсия.

Ето ви тези за разговор и теми за съгласие. Можем да развиваме такава, различна България, обаче при някои условия. Очевидно е, че корупцията и кражбите, че този модел на прехода, на обвързаност на политици и бизнес, на пари и власт- пречи на другото развитие на България. Как да преодолеем това? Очевидно е, че в това мнозинство няма да стане и в тази зала няма да стане. Искаме този разговор с хората, с народа, защото корупцията и кражбите, уважаеми българи, са заложени в законите. Мнозинството сложи кражбите в законите, направи ги законна дейност и следователно няма да има наказани за тях.  Те искаха  да опростят 58 млн. лв. на Домусчиев със закон и кой щеше да ги хване след това? Те искаха автомобилна камара, която да даде на техен приближен правото да лицензира автомобилния транспорт в България, отново със закон, и кой щеше да бъде наказан за това?

Ето защо, тази зала, този парламент и това мнозинство не могат да решат тези проблеми.  Те са изчерпали своята функция. Искаме оставката на това правителство, край на тази агония, разпускане на парламента и предсрочни избори.

Скъпи българи,

Ние не казваме, че сме най-умните, че сме измислили най-добрия модел за бъдещето на България. Ние ви даваме идеи, много от тях разработихме заедно с вас. Благодарим ви за това.Тръгваме към вас. Не искаме гласовете ви за БСП,  имаме нужда от националната ви енергия, от българщината ви, от грижата ви- за семейство, за род, за отечество, за бъдещето на децата ни. Идваме при вас,  защото молим всеки разумен българин да даде своя принос- кой с каквото може, да променим, системата и модела. Смяна на един с друг министър, на една управляваща партия с друга, не е достатъчно вече, ако моделът и системата останат същите.

Знаем, че няма да е лесно, че няма да е бързо, че ще има голяма съпротива, но имаме нужда от смелост на идеите, неподкупност на хората и последователност в действията.  Ето защо, нашата ПГ реши, 20 души ще остават в зала и ще отстояват позициите на "БСП за България". Останалите идваме при вас, излизаме от тук и идваме при вас с нашето предложение, с нашата молба, с нашата готовност- да ви чуем. Може да сте по-умни, може да сте по-добри, но важното е да сте българи. Аз съм председател на "БСП за България", но ви говоря като българска. Наистина, без единение около национална кауза и доктрина, около решение за слагане на край на този преход,  нищо няма да се промени. Ето защо, скъпи сънародници, отворени към вашите идеи, ум, емоции, труд, протягаме ръка за бъдещ модел на управление на България, който поставя различни ценности в своята основа -  справедливост, солидарност, равни възможности, по-добър живот за вас, национален суверенитет и българщина.

<< 1  2  3  4  5  6  7  8  9 >>