ЦИОФФ отличи ансамбъл "Искра"

ЦИОФФ отличи ансамбъл

Ансамбъл за народни песни и танци „Искра”, с главен художествен ръководител Цветан Цочев, получи престижното отличие на ЦИОФФ към ЮНЕСКО –представителен ансамбъл.
 
 
Наградата на Ансамбъл „Искра” бе връчена на неговия ръководител Цветан Цочев по време на ежегодната среща на фолклористите от ЦИОФФ в събота и неделя.
 
Званието дава право на Ансамбъла да представя България на международни фестивали за периода 2019-2022 година. Тази година АНПТ „Искра” ще участва в три международни фолклорни фестивала извън пределите на България.
 
1 април 2019

ЦИОФФ отличи ансамбъл

Бурни аплодисменти за „Годеж” в Читалище „Искра”

Бурни аплодисменти за „Годеж” в Читалище „Искра”

Младите театрали от Студията на Мая Стоянова очароваха казанлъшката публика с изпълнението си  на премиерата на спектакъла „Годеж” на Сърбислав Минкович. С много шеговита атмосфера с балканска духова музика, много закачки и настроение, бе изпълнен спектакълът. Постановката е дело на ръководителя на Студията Мая Стоянова. Пред препълнената зала на Читалище „Искра” възпитаниците на Мая Стоянова показаха своя талант и актьорско майсторство.  

В забравено от Бога село две семейства се готвят за годежа на бъдещите младоженци Зоран и Милена. Момчето има стар дядо, момичето – баба. Развръзката е щастлива, но по пътя към нея героите минават през много премеждия. Спектакълът разказва за взаимовръзките в семействата, за отношенията между сватовете и класическата нагласа на свекърва към снаха. Пиперливият  сръбски хумор и  закачките създадоха невероятно настроение в читалищната зала.

 „С гордост бихме искали да благодарим на всички вас, които присъствахте тази вечер в залата на НЧ “Искра -1860” по случай премиерата на спектакъла “Годеж”. Напълнихте както залата, така и очите ни със сълзи от радост! Изправилите се на крака зрители и техните аплодисменти бяха най-голямото признание за нашия труд. Благодарим ви, че ви има!”, написа Театралната студия във Фейсбук.

22 март 2019

 

Бурни аплодисменти за „Годеж” в Читалище „Искра”

Настоятелството: Читалище „Искра” започва организацията по 130 години Народен университет и 150 години от първото театрално представление

Настоятелството: Читалище „Искра”  започва организацията по 130 години Народен университет и 150 години от първото театрално представление

Читалище „Искра” да стартира подготовката за честване на 130 години Народен университет  и 150-годишнината  от първото театрално представление, изнесено на казанлъшка сцена, реши Настоятелството днес.

През зимата на  1869г. пред казанлъшка публика е представена театралната постановка „Зла жена” на Йован Ст. Попович.  Спектакълът спечелва овациите на казанлъшкото гражданство, което 20 години  по-късно  се радва  и на създадения Народен университет в Читалище „Искра” – един от първите в България, за едно от  най-будните и образовани общества по това време – казанлъшкото.

18.03.2019


 

<< 1  2  3  4  5  6  7  8 >>