Без комплекса Марица Изток няма енергетика

Без комплекса Марица Изток няма енергетика

Новите правила за емисиите да важат само за ново изградени инсталации, ЕС трябва да прояви гъвкавост, смята Драгомир Стойнев

„Без комплекса Марица Изток ние не можем да имаме енергетика. Да, някои мощности са по-стари, без да ги назовавам, но дори и да ни накажат, аз просто не си представям българската енергетика без комплекса. Да, нужно е и да се осигурят инвестиции. Тук се чу, че за европейците е важно здравето, но нека да се замислим, че най-големите замърсители са САЩ и Китай. Те не желаят да влязат в нито една международна инициатива. Хубаво е, че ЕС ще дава пример, но една съседна Турция може да си замърсява колкото иска и ефектът ще се усеща при нас“, това заяви на дискусия за опазване на централите, работещи на въглища в Стара Загора, организирана от кмета Живко Тодоров и синдикатите Драгомир Стойнев, зам.-председател на Парламентарната група на „БСП за България”.

В присъствието на премиера Борисов той обеща подкрепа за правителството, което е отговорно за действията за защита на въгледобива и централите, използващи въглища. В срещата участва президентът на ПЕС Сергей Станишев, както и ресорните по проблема за българската позиция по Референтния документ за нови, по-високи изисквания за намаляване на вредни емисии при големите горивни инсталации, министри на енергетиката и околната среда и водите Теменужка Петкова и Нено Димов.

„Колкото и трудно да е, трябва да искаме новите правила да важат само за нови инсталации, не за съществуващите. Това означава, че ще ни трябва голямо политическо лоби в Брюксел.“, заяви Стойнев. Той увери управляващите като заместник-председател на Парламентарната група на БСП, че опозицията ще подкрепи усилията на правителството.  „Ще инициираме каквото е нужно като решения и резолюции, ние ще сме в един отбор за спасяване на въгледобива“, подчерта Стойнев.

„Ако искаме да бъдем конкурентоспособни, нека си кажем, че един футболен мач се играе 11 срещу 11. Само че ние сме 8 срещу 11. Как да бъдем конкурентни на Турция, на Китай, на останалите държави, които не членуват в ЕС?“, попита Стойнев.

Според него Европа се управлява от Европейската народна партия (ЕНП) и премиерът Борисов е в Стара Загора като представител на ЕНП, а на ЕНП трябва да се обяснят рисковете от приемането на Референтния документ.

„Много реална и опасна е появата на евроскептицизъм от подобни грешки. Когато ставахме членове на ЕС закрихме реактори, сега на мушката са мините, утре ще има претенции за собственост към активи в енергетиката. Ние какво да обясним на хората? Европейските лидери трябва да са наясно, че може да се вдигне вълна от недоволство, ако не разберат какъв е реалният ни проблем.“, предупреди Стойнев.

„Ние няма как да заместим мините, защото става въпрос и за един огромен социален проблем. Както за други държави има гъвкавост, така и за нас ще трябва да има гъвкавост“, каза още той.

7 юли 2017

Образованието да стане приоритет за държавата, общините и обществото

Образованието да стане  приоритет за  държавата, общините и обществото

Нужни са мерки за превенция на насилието

Народният представител от „БСП за България” Донка Симеонова стартира срещите си с учители от казанлъшкото училище „Кулата”, на което бе директор до скоро. Симеонова дискутира с колегите си предложения за промени на Закона за предучилищното и училищното образование. Целта й е да се срещне с повече колеги, както и с останалите  участници в учебния процес, за да чуе всички мнения по места и да ги внесе в парламентарната комисия по образованието и науката, на която е член.

Един от най-важните въпроси е въвеждането на един учебник по един предмет за един клас в цяла България и наличие на многообразие от помагала, категорични са учителите.  Те смятат, че стандартите трябва да се приемат от парламента, тъй като са твърде важни за развитието на образованието. Надяват се, че наредбата за приобщаващото образование ще бъде отменена. Нужни са мерки за превенция на насилието, а не да се обсъждат решения едва след инциденти. „Родителската отговорност е от решаващо значение при поведението на децата в училище. Във всяко училище трябва да има психолози, както и да се намали броя на децата в клас. Повторението във втори, трети и четвърти клас при несправяне с учебния материал, би довело до други резултати в българското училище”, смятат учителите.

„На едно мнение сме и за  изграждането на общински ресурсни центрове в страната, които да поемат специфичните грижи, отсъстващи в училищата, тъй като не е според възможностите на всяко учебно заведение да назначи ресурсни учители и психолози”, обясни Симеонова. Депутатът цели  образованието да стане приоритет за  държавата, общините и обществото,  учителят да бъде уважаван и да има всички условия да се развива в професионално отношение. За педагозите увеличението на заплатата трябва да е обвързано с процента на средната заплата, а не както досега.  За тях най-важната задача на българското училище е да се постигне качествено образование, да се въвлекат учениците в по-смислен свят, който им предлага знание и хоризонт за развитие тук, в родината.

6 юни 2017

БСП се готви за националния събор на Бузлуджа

БСП се готви за националния събор  на Бузлуджа

БСП се готви за националния събор  „Бузлуджа 2017”, стана ясно от съвещанието на областния лидер на БСП-Стара Загора Румяна Динева с общинските партийни председатели и депутатите Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Донка Симеонова.

На 29 юли социалисти и симпатизанти ще се съберат в м. „Историческа поляна”, за да честват 126 години от организираното социалистическо движение в България и провеждането на Бузлуджанския конгрес.

Председателите  обсъдиха транспортното обезпечаване  и програмата със събития, която стартира  на 28 юли от Стара Загора - домакин на проявите, в които се очаква да се включи председателят  на НС на БСП Корнелия Нинова. За втора поредна година ще се проведе колоездачно състезание за купа „Бузлуджа 2017“, която ще бъде връчена пред Паметника на свободата на  връх Шипка.

Съвещанието обсъди и организационни въпроси, свързани с  прегледа на структурите,  анализа на състоянието им, както и изготвяне на график за съвместните приемни на народните представители с общинските съветници по места. „По-голяма част от проблемите, поставяни от хората имат местен характер. Всяка седмица ще се срещаме с гражданите, ще се запознаваме с  проблемите на населените места и ще търсим решенията им”, завърши заседанието Румяна Динева.

 

<< 7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17 >>