Тунел под Шипка скоро няма да има


Тунел под Шипка скоро няма да има


Изграждането има огромно значение както за областите Стара Загора и Габрово, така и национално и европейско  значение

"Тунел под Шипка скоро няма да има". Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството на въпрос, зададен от народния представител от "БСП за България" Донка Симеонова. „Проектът за тунела под връх Шипка от години е приоритет в предизборните програми на партия ГЕРБ и на първите две правителства на г-н Борисов, които напразно търсеха средства за реализирането му", каза още тя. Симеонова припомни, че миналата година в медиите са се появили публикации, че през лятото на 2017г. тунелът ще бъде готов.

"Днес проектът е отново приоритет на третото правителство на г-н Борисов”, каза  Симеонова  и попита: "На какъв етап е изграждането на тунела, какви са сроковете за неговото приключване и какви са източниците на финансиране?”. Тя уточни, че това са въпросите, задавани многократно от гражданите на старозагорски регион по време на срещите, тъй като изграждането има огромно значение както за областите Стара Загора и Габрово, така и национално и европейско  значение.
Министър Николай Нанков обясни, че обходът ще бъде завършен 2018г., догодина ще започне тепърва възлагане на строителството. 
"Ако през септември 2016г. отговорът на вицепремиера Дончев сочи изработване на идеен проект, днес министър Нанков обяви отново, че се работи по идеен проект и в рамките на пълен мандат ще бъде реализирано пътното съоръжение", коментира народният представител. „Тунелът под връх Шипка да не остане само една ПР-акция”, предупреди Донка Симеонова и обеща да следи развитието на проекта – мечта на хиляди българи.

14 юли 2017

Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците на България

 Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците на България

Изявление на председателя на БСП Корнелия Нинова

През 2011 г. правителството на Бойко Борисов предлага на БСП да й прехвърли безвъзмездно собствеността върху Дом паметник Бузлуджа. Решихме да приемем това предложение по две причини:

Първо - различни правителства от различни партии не се грижат за паметниците на България години наред, а те са важна част от историята, но и от настоящето. Паметниците възпитават младите хора в уважение към предците ни. Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците. Затова започнахме кампания за възстановяване на всички войнишки паметници в България.

Второ - Бузлуджа е историческо място за стотици хиляди социалисти през годините. То е и архитектурна ценност и не можем повече да гледаме как се руши. Затова, ако ни бъде предоставена собствеността, първата ни стъпка ще бъде да покрием покрива и да затворим, и да обезопасим паметника, да спрем разрухата.

Срещнахме се с архитект Георги Стоилов, който има авторски права и с някои от художниците, творили на Бузлуджа, и с тяхно съгласие обсъждаме варианти за реставрацията и възстановяването на паметника. В екипите ни участват и млади архитекти и художници.

Получихме покана за среща от министъра на регионалното развитие. В четвъртък наш екип ще бъде на тази среща с очакване да се уточни процедурата за придобиване на собствеността.

20-ти юни 2017

Корнелия Нинова: Няма да се откажем. Търсим друг начин да спасим Бузлуджа

Корнелия Нинова: Няма да се откажем. Търсим друг начин да спасим Бузлуджа

"С решението си днес правителството узакони разрухата. Бузлуджа и още стотици други войнишки паметници, паметници на революционери и герои на България са изоставени и се рушат. Така се заличава историята и паметта ни. И днес това беше направено уж от Патриотите - точно онези, за които националната история е знаме. Казвам уж, защото активирането на момчето за поръчки, Валери Симеонов, става по заръка на премиера Борисов, който няма смелост или доблест да застане с лицето си и да каже защо се отрича от предложението си преди няколко години или дори от предложението преди месец, което потвърди пред нас и нареди на министъра на регионалното развитие веднага да подготви документите." Това коментира във Фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че  даването право на ползване не е незаконно.

"Самият министър ни го предложи, по силата на сега действащия закон. То не е и държавна помощ, защото подписахме декларация, че не желаем пари от държавния бюджет. Решението на МС е израз на безхаберие към рушаща се България. Защото Бузлуджа и връх Хаджи Димитър не са на БСП. Те са на България"- продължава коментара си Нинова. Тя определя решението като  страх от една партия, която може да даде пример за истински, а не лъжепатриотизъм. "Но ние няма да се откажем. Започваме консултации с юристи за търсене на друг начин, при възможност по съдебен ред , след като държавата не иска, ние от БСП да спасим паметника."- завършва позицията си Корнелия Нинова.

12 юли 2017

<< 6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16 >>