За 100 дни управление видяхме малко политика и повече лобизъм, скандали и корупционни схеми

За 100 дни управление видяхме малко политика и повече лобизъм, скандали и корупционни схеми

Правителството няма визия как ще се управлява страната през следващите години

„През тези 100 дни малко се занимавахме с политика, а обществото беше ангажирано с лобизъм, скандали, корупционни схеми. Правителството е безпомощно - представя управленската си програма през летния сезон и показва, че няма визия как да управлява страната“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в сутрешния блок на Бтв. Според него е наложителна мярка да се вдигнат заплатите на учителите. „Ние сме категорично „за“, но това няма да подобри ефективността на системата. До кога децата ще са най-неграмотните в Европа и ще отпадат в най-ранна възраст от системата на образованието? Трябва да се помисли как ще се реформира този сектор, а от 7 години ГЕРБ не правят абсолютно нищо“, подчерта той. Стойнев е на мнение, че има хаос не само в системата на образованието, а и в здравеопазването и сигурността. „Притеснява ни това, че няма идея за реформи и какво въобще трябва да се случи. Когато е необходимо да се правят реформи, правителството на ГЕРБ подава оставка. Вероятно и сегашният кабинет няма да изкара дълго“, коментира народният представител и припомни, че когато БСП е управлявала, винаги са се увеличавали заплатите.

Процентът на безработица у нас пада, защото половината държава се изнесе

„Процентът на безработица у нас пада, защото половината държава се изнесе“, каза още Стойнев. По неговите думи всеки ден хората желаят да напуснат тази страна, а полетите са претъпкани. „Големият проблем е как да отговорим на нуждите на българския бизнес, защото се нуждаят от квалифицирана работна ръка. БСП въведе дуалната система – да се обучават кадри за нуждите на българския бизнес. От ГЕРБ се хвалят с това, че следващата година ще има обучени само 400 младежи. Това е смешно!“, категоричен е зам.-председателят на левицата.


„Това, което се случи в Перник, е олицетворение на управлението на ГЕРБ – схема между кмет на ГЕРБ, председател на комисията по образование от същата партия, които разпределят общински ресурс“, коментира Стойнев. Според него следващият скандал ще бъде „Саниранегейт“, защото ще започне да пада изолацията по блоковете. „Почти във всеки областен град е заровено едно малко НДК с корупционни и скандални схеми“, обясни той. Драгомир Стойнев подчерта, че трябва да се говори повече за политика и припомни предложените закони от БСП – за земеделските земи, за храните, за възрастните хора, закон за младежта.


По повод скандала с Калиакра, Стойнев попита защо ГЕРБ не е спрял тези проекти, а ги е открил самият Борисов. „Правителството „Борисов-1“ въвежда в експлоатация всички тези обекти. По-важният въпрос е защо не е била информирана обществеността, че тази забрана не важи за тяхното нормално икономическо съществуване и хората ще могат да продължат да си обработват земите, че риболовът не е забранен, но трябва да се спазват определени екологични норми и държавата ще направи план, с който да компенсира тези собственици“, каза още той. Според него отговорност носят всички правителства и е крайно време, когато има проблем, политическите сили да се обединяват, за да могат да защитят страната в Брюксел. „Когато страната е осъдена, както други страни като Италия, Гърция, Холандия, трябва да имаме план за действие. Има хаос и той идва от управленската немощ на правителството“, посочи той.

Стойнев припомни, че ГЕРБ управлява от 2009 години и за този период само една година не са били в управление. „Не може за всичко да е виновна БСП. Къде е вината ни за „Суджукгейт“, кражбите в НДК, кражбата на общинско имущество в Перник? Ние искаме да покажем на хората, че има алтернатива и когато има важни и стратегически за страната ни теми, като Македония и председателството, разбира се, че ще подкрепим“, допълни народният представител. Той заяви, че БСП е конструктивна и последователна партия, но когато става въпрос за грабежи и забогатяване на гърба на българския народ, за представена чиновническа програма, в която няма никаква политика и идея как ще се развива страната през следващите години, от левицата се възмущават. 
 

Корнелия Нинова: Да обединим народа си!

Корнелия Нинова: Да обединим народа си!

Да му върнем вярата, че силата е в него 

Скъпи социалисти,

Скъпи коалиционни партньори,

Скъпи приятели, които срещнах на поляната и ми споделихте, че не членувате в нашата партия, но сте тук, защото ни вярвате.

Скъпи колеги и другари от Румъния,

Скъпи гости от Македония и от Гърция,

Добре дошли 126 години след началото на това историческо място - на връх Хаджи Димитър. История на България, на Бузлуджа, история на БСП. И въпреки че правителството не ни позволи да възстановим и оставим на децата си тази история, ви давам дума, че рано или късно това ще стане. Защото правителствата са временни – те идват и си отиват, но България е вечна, а Бузлуджа е на България. Днес тук сме около 60 000 души и още хора пристигат. Другари казват, че поляната не помни толкова много хора, събрани тук. Още десетки хиляди в страната и извън нея са с нас в този момент. Какво ни обединява и прави единни – три неща. Първото – в навечерието на 140-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство, преклонението пред българските герои, пред руските войски, пред онези, които проляха кръвта си пред Майка България. Преди малко бяхме на техните паметници – Хаджи Димитър, нашият Димитър Благоев – Дядото и разстреляните тук от Габровско-севлиевския отряд. Нашето преклонение пред тях ни събра. Поклон пред героизма им. Но нас ни събира и второ нещо – тревогата от настоящето на България и на народа ни. Тревога на младите, които срещнах от Враца и ме питаха ще имат ли работа в България. Тревога на учители, които видях от Благоевград и ми казаха – искаме да преподаваме Иван Вазов, не искаме да се подменя българската история и литература. Тревога на читалищни дейци. Обикаляйки сред вас, една жена ми подари традиционна българска кукла и ми каза: единствената ни вяра, че ще съхраним българщината е у вас, у БСП и у българските социалисти. Деца, предавайте след нас тази повеля. Тук сме единни и с работници, които видях от Дупница и Бобов дол, защото не искаме да ги наричат търтеи. Защото те създават българското производство и България. Единни сме с лекарите от Стара Загора, които дойдоха и изплакаха болката си, че ще се закрие общинската болница там. С лекарите от София област, които не искат да ги бият, докато спасяват човешки живот. Единни сме с десетките полицаи, които днес, в изпълнение на служебния дълг, се грижат за всички нас тук. Единни сме за техния справедлив протест за условия на труд. Единни сме с хилядите в България и множеството тук – писатели, художници, хора на изкуството и културата, които вчера в къщата на Гео Милев изплакаха тревогата си за днешната бездуховност. Това сме ние, и тук, и хилядите в България, и още хиляди навън, които сме тревожни за настоящето си и които искаме да го променим. Но скъпи българи, има нещо още по-страшно – нашето общество се раздира от омраза и агресия. Емблемата на първото правителство на Бойко Борисов беше - българи, които се самозапалват от отчаяние. Рискуваме емблемата на последното му правителство да бъде - българи, които бият българи. Ето защо сме обединени и в третото – ясният поглед какво бъдеще искаме и как да го постигнем. А то е: нека обединим народа си, нека му върнем вярата, че силата е в него и че когато пожелае нещо, може да го постигне.

И мястото, на което сме се събрали, и времето е такова, че ще си позволя да говоря с думите на патриарха на българската литература Иван Вазов: Скъпи българи тук и в цялата страна, които днес ни гледате. Ние сме различни по възраст, пол и занятие, но сме обединени в едно предприятие. Единни за България, която обичаме. И ако някога в тези думи на Вазов, те са казани за най-големия ни българин Левски, е ставало дума за освобождение от турско робство, днес става дума да освободим народа си от страха, от апатията, от безразличието и от омразата, но и да му посочим път. Народа си обаче ще привлечем и ще ни последва, ако вярва в своите водачи. Ако му покажем, че сме чисти, искрени и ще вървим докрай, без да се отклоняваме от нашите идеи.

Скъпи социалисти, скъпи членове на БСП,

Ако ще кажем на народа си, че силата е в него, то нека първо започнем от себе си. Силата е във вас. Силата не е в нас – малцината избрани ваши водачи. Ние сме ваша функция и аз искам да ви благодаря за последната една година за няколко неща. Благодаря ви, че ми повярвахте, че ме последвахте, че работихте всеотдайно и докрай за един човек, който днес е достоен президент на републиката – Румен Радев и нашата Илияна Йотова – вицепрезидент на България. Вие променихте България, социалисти. Искам да ви благодаря за това, че ми повярвахте и ме последвахте, въпреки противоречията ни, въпреки раздорите ни, да започнем промяната от себе си. Обещах ви, че вие ще станете силата на партията, а не нейният елит и променихме партията така, че вие да избирате пряко бъдещия председател, който и да е той. Силата е във вас. Но я променихме така, че този председател да бъде ограничен до 8 години най-много, за да не си мисли, че е несменяем, че е вечен и че той е БСП. Членовете на БСП са истинската партия. Благодаря ви за тази промяна. Още веднъж ви благодаря за това, че в много сложна дискусия ни подкрепихте да въведем мандатност за народните представители, за да дадем път на нови лица и за да покажем на българското общество, че да си народен представител не е доживотна професия. А работа и дълг към народа ти.

За трети път днес ще сваля шапка – на химна на България, на героите на България и на вас, скъпи социалисти.

Отидохме на парламентарни изброи, които загубихме, но три пъти увеличихме подкрепата за БСП и нейните коалиционни партньори. Днес 1 000 000 българи вярват, че ние сме техните представители в парламента. Дойде и следващото изпитание за вашата мъдрост, за вашия опит и вашата отдаденост на идеите, а не на властта и парите. Дойде изкушението да се съюзим с ГЕРБ. Благодаря ви за онази съществена за социалистите мъдрост, която държи на идеология и на програма, а не на личното облагодетелстване на стотина души в партията.

Благодаря ви, че не позволихте днес да бъдем част от управлението на суджука, да бъдем част от новия дълг на България, да бъдем част от политиката за продажба на земеделските земи. Тук има земеделски стопани, които ми казаха: "Никога не позволявайте това да стане". Тук има малък и среден бизнес от Добрич, който каза: "Не искаме повече правителството на ГЕРБ да ни рекетира - Или се съгласявате, или ви убиваме“. Управлението на суджука, в което вашата мъдрост не позволи БСП да влезе. Благодаря ви още веднъж.

Скъпи социалисти,

От нас се изисква, от нас се очаква, да посочим път на България, да дадем друго развитие на България, да дадем нов живот на народа си, и какво да бъде то – Европа. Но Европа единна, силна, солидарна, най-вече с гражданите си, а не с монополите и с бюрокрацията. Спомням си, че само преди няколко месеца в кампанията, когато произнесох думите: „Не искаме да сме втора ръка европейци, не искаме да ядем второ качество храни“, всички лидери на западните десни партии ни осъдиха. Те дойдоха в България и призоваха българите да не подкрепят социалистите, защото ще изведат България от ЕС. Лъжа! Доживяхме вчера да чуем лидерът на десните Жан Колд Юнкер да произнася нашите думи и да казва, че двойните стандарти в храните са недопустими. Значи може България да бъде пълнокръвен и пълноправен член на ЕС, може да бъде лидер, може да й се чува гласът, когато има държавници, когато има партия и когато има народ, който отстоява националния си интерес в общия ни европейски дом.

Скъпи социалисти и българи,

За да имаме това самочувствие на лидери в Европа, първо трябва да си оправим държавата. Писали сме стратегии „България 2020“, „България 2030“, и какво от това. Днес народът ни има нужда от друга стратегия – България - край на прехода и постпреходна солидарна, справедлива и с равни права държава, с национален интерес, който отстоява с характер навън. Нека от тук да започнем и с целия народ да подготвим тази стратегия, която да сложи край на онзи преход, в който политико-икономически интереси, монополи задкулисие, пари и власт разрушиха държавността ни, разрушиха цели системи и доведоха народа ни до просешка тояга. Това е нашата втора задача.

 

Президентът Радев да определи директора на звеното за борба с корупцията

На Конгреса се обявихме против паралелната държава. Време е от думи да минем към дела.

Скъпи мои,

Ще има пари за пенсии, искаме преизчисляване на пенсиите. Ще има пари за образование, искаме парите да са в държавните и общинските училища. Ще има пари за здравеопазване и то за държавните и общински болници. Ще има пари и за читалища и култура, за земеделци и малък и среден бизнес, ако направим едно – ако унищожим политико-икономическата мафия, която ограбва народа, която нарекохме паралелна държава и която краде 10 млрд. лв. годишно от вас. Някои му казват съдебна реформа. Много години, много политици имитираха тази съдебна реформа. Ние някак си стояхме отстрани на този процес. Днес пред цялата партия ви предлагам да поемем инициативата и моля да отворим дискусията, тук сте цялата партия. Кое ще ни помогне да спасим държавата си от тази мафия – закони, хора и възмездие за онези, които са престъпили законите.

Говори се за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. ГЕРБ ни предлагат имитация отново, за да замажат очите на хората и да няма резултат.

Ето защо отварям днес дискусията за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта и той да е дирекцията на ДАНС, която е за специално разследване на корупцията по високите етажи на властта. Една и единствена дирекция, изведена от там и направена като независим орган. Кой да я управлява и кой да ги назначава? Те предлагат Бойко Борисов, аз ви предлагам друго - има един човек, който е избран пряко от народа с над 2 млн. гласове, който не е част от това статукво, който доказа, че е почтен и достоен българин. Нека президентът Радев да отредели директора на това звено за борба с корупцията и нека неговите членове и колективен орган да избере парламентът с две-трети квалифицирано мнозинство, за да се знае, че има парламентарна република и споделена отговорност от институциите.

Започнете дискусията в основни партийни организации, в клубове и с професионалисти, и септември поемаме инициативата и правим онази истинска съдебна реформа, която ще спаси България от мафията и ще направи възможно да имате пенсии, децата ви да  живеят спокойно, да ходите на лекар, да можете да работите във фирмите си, да си получавате заплатите и работодателите да не ви наричат търтеи.

Скъпи социалисти,

Ако постигнем тези две неща – да върнем вярата на народа си и чувството за справедливост, то ние ще изпълним своята мечта - нашата идеология за справедливост, солидарност, равни права, мир и спокойствие по домовете ни.

Тази наша мечта си позволих на Конгреса да опиша малко романтично – „Мечтая, когато пътуваме в България, отстрани да няма нито едно кътче необработваема земя. Когато се разхождаме в парка, да виждаме млади хора с колички с деца. Когато ходим по улиците покрай блока, да не срещаме просяци и когато говори учител, въздухът да трепери от респект“. Такава България мечтая. Възможна ли е тя?

Скъпи социалисти, скъпи българи,

Тя е възможна, само ако сме единни за България, която обичаме.

 

Корнелия Нинова: Да обединим народа си! Корнелия Нинова: Да обединим народа си! Корнелия Нинова: Да обединим народа си! Корнелия Нинова: Да обединим народа си! Корнелия Нинова: Да обединим народа си!

Програма на Националния събор "Бузлуджа 2017"

Програма на Националния събор

28 юли, петък

под вр. Бузлуджа

10.00 ч.  – Местността „Историческа поляна” – млади художници ще рисуват Дом-паметника, инициатива  „Моята Бузлуджа”

в Стара Загора

12.00 ч. - Полагане на венци на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора”

13.00 ч. - Връчване на наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора” – къща музей на „Гео Милев”, Стара Загора

14.30 ч. - Среща на актива на общинската организация на БСП – Стара Загора с председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и депутати от  ПГ на „БСП за България”. Прожекция на филм  „Векът на Виктор Шемтов”, автор Тома Томов. – Регионална библиотека „Захари Княжески”, Стара Загора

в Казанлък

16.00 ч. - Старт на колоездачно състезание за Купа „Бузлуджа 2017 г.” – от спортния комплекс „Шампион” в гр.Казанлък (на север от стадиона в Казанлък)

17.00 ч. - Откриване на турнири по футбол и тенис за Купа ”Бузлуджа 2017”,  спортен комплекс „Шампион”,  гр.Казанлък

на вр. Шипка

18.00 ч. - Връчване на награди на победителите в колоездачното състезание и поднасяне на венци и цветя на Паметника на свободата на връх Шипка. 

29 юли, събота

в Стара Загора

10.00 ч. - Начало на турнир по баскетбол за Купа „Бузлуджа 2017” – Стара Загора, парк „Артилерийски”

на м. „Историческа поляна”19748821_210477476143845_9212976315872664213_n

10.30 ч. - Начало на Националния събор „Бузлуджа 2017”,  Историческа поляна

11.00 ч. - Поднасяне на венци и цветя на барелефа „Основоположници на социалистическото движение”, на Паметника на Хаджи Димитър и на Паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

11.30 ч. - Начало на политическия митинг

12.15 ч.  - Начало на художествената програма

в Казанлък

15.00 ч.  - Връчване на наградите на победителите в турнирите по тенис и футбол,  спортен комплекс  „Шампион”,  гр.Казанлък

в Стара Загора

16.00 ч. - Връчване на наградите на победителите в баскетболния турнир – Стара Загора, парк „Артилерийски”

<< 5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15 >>